Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

måndag 31 januari 2011

Körkort på barn?

Det första jag hittade idag är en artikel i den kristna dagstidningen Dagen under helgen. Det står att vård och äldre ministern Maria Larsson vill att det skall bli mindre omhändertagna barn. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=245631&sms_ss=facebook&at_xt=4d4591657df6a649%2c0 det vore väl jättebra om det kunde bli så. Det positiva är väl att det då borde bli så att man gör allt i hemmet först. Sätter in stöd och vad det nu kan vara. Och när det ändå inte fungerar då har man testat allt och det blir en placering. Då skall den dörren (hemflytt) stängas. Då är det uttömt. Det har jag debatterat om länge.
Risken är bara att det blir så att man istället lämnar barn för länge i missär trots att de egentligen inte borde bo kvar.

De som väljer att misstolka lagen kommer att fortsätta att göra det.

Det är ju som en person sade till mig för ett tag sedan. Om en förälder behöver stöd för att klara av, ha förmågan att klara det dagliga så försvinner förmågan då stödet går hem. Om en förälder bara klarar det dagliga med stöd så är det på barnens bekostnad. Barnen far illa.

Den stora frågan man skall ställa sig tycker jag är:
Är barn en rättighet? Skal man få ha eller få skaffa barn till vilket pris som helst? Har man rätt till sina barn om man misskött dem, misshandlat dem eller utsatt dem för andra kränkande saker? Även om det blir på barns bekostnad? Jag anser inte det.

Vi skall ha körkort för att få köra. Special körkort om vi vill köra tyngre eller fler olika sorters fordon. Vi skall ha betyg på vad vi kan i skolan för att få jobb, vi skall ha en viss ålder för att komma in på krogen eller för att få dricka sprit. Men barn kan vem som helst skaffa utan krav eller utbildning. Och även om en del missköter dem, barnen, ordentligt en del så de nästan dör så får de skaffa fler. Och man kan nästan inte ens stoppa dem ifrån att träffa (påminna barnen) dem de redan utsatt. Visst är det något fel? Det anser jag.

I Sverige skall vi ha ett tydligt barnperspektiv. Det skall utgå ifrån barnen. Säg mig vad är barnperspektivet i att barn tvingas fortsätta träffa maniokor som utsatt dem för sexuella brott, misshandel eller nära nog dödat dem genom sin hantering av dem. Det kan vara både medvetet men även omedvetet ifall de inte har förmågan.

Om du kränker, misshandlar eller på annat sätt utsätter en medmänniska så döms du, du kan få besöksförbud och åtalas. Men är det dina egna barn så anses det fortfarande att man på något sätt har rätt till dem. Trots att man borde ha förbrukat alla rättigheter till att överhuvudet taget träffa dem.

Om någon gjort det socialen gjort mot de barn som bodde hos oss så hade det kallats kidnappning, övergrepp och psykisk misshandel. Men nu begås den av socialen och då är det plötsligt OK?
Det skall inte få vara så. Det kan inte få vara så då är det något som är fel. Då är det något som måste ändras.

söndag 30 januari 2011

Hårdare straff för tjänstefel.

Har inte kunnat blogga och det har för övrigt inte funnits så mycket att blogga om.

Fick en länk av en god vän. En skola i Hedemora har dömts till 410 000 kr för kränkning. http://www.dt.se/nyheter/hedemora/article878169.ece Det verkar som domstolarna börjat ta hårdare och hårdare på saker som förut har varit nästan svåra att få dem att ta upp. http://suspicio.wordpress.com/2009/11/17/enhetschef-pa-socialtjansten-domd-for-tjanstefel/ De själva kommenterar att det var förvånade eftersom det är extremt sällsynt att någon döms för tjänstefel inom socialtjänsten.

Det står:
Genom att dom orkat driva på det här och inte givit upp har dom öppnat dörren för andra som blivit felaktigt behandlade och drabbats av lidande på grund av bristfälliga insatser från socialtjänsten.

Som ett exempel kan man ta de barn som utsatts för övergrepp av en förälder men socialtjänsten inte vidtagit åtgärder för att skydda barnet. Som exempel kan man ta alla de fall där de underlåtit att göra riskbedömningar av misstänkta förövare utan förordat umgänge eller ännu värre vårdnad och övergreppen har därför kunnat fortsätta. Alla dessa utsatta barn som växt upp under dessa förhållanden där socialtjänsten agerat felaktigt borde nu kunna ha goda utsikter att få socialtjänstemännen som bidragit till deras lidande åtalade och fällda!

Många lever i tron att socialtjänsten har ett barnperspektiv och alltid utgår från att barnen ska ha en trygg och säker situation. Så är inte fallet. Ofta anser dom det är viktigare att barnen får träffa och bo med sina föräldrar under vilka vidriga omständigheter som helst.
Vidare: Socialchefen bad Vetlanda flickan om ursäkt efter att hon tvingats leva med sin missbrukande pappa under vidriga förhållanden som omfattade övergrepp. Socialtjänsten anmäldes 2007 för tjänstefel men det ledde uppseendeväckande nog inte till något åtal. Hade detta hänt idag skulle det nog bedömts annorlunda med tanke på dagens dom.


Man börjar alltså ta hårdare tag emot tjänstefel.

Jag börjar bli mer och mer förväntansfull över vilka straff de inblandade här kommer att få. Jag har svårt att tänka mig att det inte blir något när det är så många och så grova fel. Sedan är det fel mot så många inte bara en eller två.

Idag när jag hade på radion var det P4 granskar. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3375 De tog upp en vårdnadstvist och konstaterade att många handläggare väljer sida och tar bara in information eller saker som stödjer den ena parten.
Känns det igen? Tar bara in det som stödjer den tes, den förutfattade mening man redan har. Äntligen börjar det väckas på olika håll att lagarna lämnar för mycket åt eget godtycke, egna åsikter och tyckande. Då är det något som är fel. Gå gärna in och lyssna. Det var intervju med en kvinna som var doktor i processrätt och särkilt inriktad på barnperspektivet.
Mycket intressant må jag säga.

fredag 28 januari 2011

Utmattnings metoden

Vet inte riktigt hur jag skall tolka det. Begärde ju ut vår akt. Får den inte. Begär ut barnens akt med det som står om oss. Det får jag inte. När jag är påstridig får jag 400 andra dokument med ett papper att om jag vill ha mer får jag överklaga. De tar dessutom betalt.
Jag skickade räkningen för umgängena och mötena vi hade under hösten. De bekräftar inte ens att de mottagit det. Jag stöter på om det igen utan reaktion. Några pengar har jag inte sett. DEt har gått en månad.

Vet inte om det är "silent treatment" som det kallas. Utmattningsmetoden. Vägrar de svara så kanske jag tröttnar. Samtidigt går de ut i press och säger att de nästan inte får några klagomål längre. Beror det på att folk är nöjda eller är det för att de behandlas som oss och de tillsist gett upp?
Vet flera som inte får det de begär vare sig svar eller annat. Så jag gissar på det sista.

Det är klart man är bara mäniska. Jag undrar av och till om vi överhuvudet taget kommer att få se barnen igen? Om det överhuvudet taget kommer att komma hem? Vad är meningen med alltihop? Allt jag har åstadkommit då det gäller lagändrignar och annat. LSS lagen har sträckts upp nu i år en direkt konsekvens av vad som hänt oss. De höll på med den då jag var uppe i riksdagen första gången och utifrån att jag saknade barnperspektiv runt lagar som rör fosterbarn så tittade de över den också och upptäckte att det inte fanns med där heller.

Alla som är informerade, involverade, halva Sverige känner till och tycker att det är galet men vad händer? INGENTING.

Det är klart att det är nära att man ger upp, många andra har gjort det. Samtidigt blir jag så arg. Hur många har tystats på det här sättet? Inte bara i denhär kommunen utan även i andra. Hur länge skall det här få pågå? Jo så länge vi tillåter det påstår jag. Men jag känner mig så ensam. Många av de jag fått kontakt med har fortfarande inte anmält. Har fortfarande inte orkat, vågat.

Men tiden går, det blir andra nyheter och barnens väl och ve glöms bort. Alla tror ju att de måste hänt något nu, om två ministrar, BO är informerade om två politiker fått avgå, om hela Sverige har ögonen på dem så måste det väl hända något. Men Nej. Inget. Det är tyst.

Skickade just ett mail. En bön om Hjälp, frågade ordförande i nämnd och utskott samt kommunchef vad jag skal göra. Får se vad jag får för svar. De får helgen på sig sedan går jag ut i press.

torsdag 27 januari 2011

Svårläkta sår

Idag är det segt.
Allt snurrar fortfarande.
Fick iallafall iväg sonen till skolan sen fick jag lägga mig. När det lugnade sig lite i huvudet fick jag igång en tvättmaskin och sen var det planläge igen. Fick igång diskmaskinen innan det var dags för nästa sängvända. Det blir inte så mycket gjort. Men det var väl på något sätt väntat, som en sade till mig: om du inte skulle få någon typ av utmattnings syndrom efter den här tiden så vore det konstigt.

Talade med en kvinna som också arbetat som familjehem. Hon sa att många har svårt att förstå hur det är. Även den egna familjen eller släkten. Visst accepterar familjen att man jobbar som familjehem, kommer på kalas och bjuder de nya ”släktingarna" men det är ändå skillnad. Ingen ställer upp som barnvakt på samma sätt som för biologiska barn. Ingen engagerar sig och tar med dem eller lastar av på samma sätt som för biologiska.

En man berättade hur han växt upp i familjehem. (det var för länge sedan)Han trivdes och de var snälla. Men en gång skulle de ta familjekort och han ställde upp sig med de andra men de viftade bort honom. Han förstod inte. De sa till honom att han inte fick vara med. Aldrig tidigare hade han känt sig utanför men då gjorde han det. Efter den händelsen blev det aldrig som förut. Han förstod att de inte riktigt hade accepterat honom, att han inte hörde dit på riktigt. Känslan av utanförskap satt i fortfarande.

Saker som händer när man är liten sitter i hela livet. Skador man får då kanske inte ens går att reparera. Förtroende som sviks är svårt att reparera om det ens går. Tillit till vuxna kanske aldrig kommer igen på riktigt.

onsdag 26 januari 2011

Spontan protest på förvaltningen idag

På Radio sjuhärad är det ett inslag nu http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4313622 Välj 14.30 då socialstyrelsen kom stod det ett gäng som ville tala med dem. De blev ombedda att lämna namn och telefonnummer så skulle de bli kontaktade. Det kommer visst ett längre inslag på sjuhärad direkt
15.03
Nu har även veckans markblad kommit. www.markbladet.se v 4 På sidan 14 står det om presskonferensen. De menar att mycket har hänt. Dubbel bemanning, nya rutiner och utbildningar är på gång. Men när det är fel i 100 av 148 ärenden så tar det tid att rätta till menar han. Han säger också att de knappt får någon kritik men jag fick senast i dag ett mail ifrån en tjej som varit på möte där det inte dokumenteras eller åtgärder sätts in trots att det var syftet med mötet. Magnus tycker att kritiken är orättvist och inte tar hänsyn till hur mycket arbete som behövs. Min undran är hur de skal rätta till utan att göra nya fel. Det står: ”man kan inte gå tillbaka i tiden även om det hade varit önskvärt ibland säger han. Magnus refererar speciellt till ”vårt ärende” och talar om att det är två utredare som tittar på det och kontoret nu gör de sista åtgärderna och en slutrapport skall vara klar i mitten av februari.

Nu ligger även artikeln som jag lade in på nätet så ni kan läsa den direkt och kommentera isåfall önskas. http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1099914--kommer-att-ta-tid-stalla-allt-i-ordning-

Kristaller och nattsömn

Det har varit ett konstigt dygn.
I går vaknade jag och hela världen snurrade. Jag var så yr att jag kräktes. Det slutade med att jag fick åka in och satt på jourcentralen hela kvällen. Det var visst kristallerna i örat.
Jag skojade om att det var synd att man inte kan samla ihop dem och bli rik.
Det var bara lite bättre idag men jag är trött.
Det var även en märklig natt.
Hunden väckte oss två gånger för något vi inte kunde se. Hon är väldigt vaktig just nu och markerar bara det är en hare i trädgården. Sedan larmade min telefon. Jag har köpt den begagnad och den jag köpt av måste haft något larm kvar kl 5. Pust.
Tog bort alla nu på morgonen för att undvika det i framtiden. Sedan hade jag svårt att somna om. Plötsligt ringde makens väckarklocka helt fel tid så han fick ställa om den och sova vidare.
Lyckades tillsist somna och drömde att "de" var hemma. De var stora och flickan kom dansande över grusgången så håret skuttade på ryggen på henne. Pojken kom på moped och gjorde en "brésladd" innan han parkerade. Vår bioson höll på med en Epatraktor.
Jag önskar så att det är en sann dröm för det innebär ju att vi snart får hem dem och att de kommer att växa upp här.

I dagens HN hittar vi en artikel från presskonferensen.

I den blir det ännu tydligare att fäörvaltningen förväntar sig fortsatt kritik. De vet med sig att de inte gjort det som krävs. De räknar t.o.m. med flera besök. Den nya ordföranden säger att han förstår att förväntningarna är höga men att det tar mer än två-tre veckor för att rätta till.
Det räcker tydligen inte 4 månader heller om man räknar ifrån kritiken från verksamhetstillsynen kom och tydligen är det även OK med 1 ½ år också som det tagit i vårt ärende utan att man kommit fram till något. Artikeln avslutas med att det tar tid att göra rätt om man skall följa lagen.

Jag har ändå hört mycket gott om honom och jag får väl försvara honom med att det inte är hans fel så han kan inte lastas. Jag hoppas och tror att han kommer göra allt han kan för att påverka och skapa rättelse. Men det tar som sagt för lång tid.

tisdag 25 januari 2011

Inför socialstyrelsens besök

Igår kväll var det inslag runt presskonferensen. I västnytt http://svtplay.se/t/103402/vastnytt intervjuas socialchefen och han har förståelse för att folk tycker att det tar tid. Att han inte har insyn i ”vår” utredning. Men han glömmer att utredningen borde varit igång redan april förra året. Nu startade den inte förrän november i höstas och skall inte vara klar förrän nu i mars april. Då har det gått 1 år från kritiken. Han säger att det krävs mycket ödmjukhet men jag får säga att den lyser med sin frånvaro i kontakterna med förvaltningen.

Det var även med både på tidiga sändningen på Tv4 Borås http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_18_32&videoid=1205247 och sena http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_18_32&videoid=1205247
Som andra inslaget.
De talar om igen att det är 148 ärenden och att det är fel i 2/3 delar. Men då vet de ju vilka fel som skall rättas till. Varför har de då inte börjat? De har dubbel personalstyrka men ändå har de inte ens börjat rätta till i de enskilda ärendena.

De talade även om att det nu under dagens sändningar kommer inslag med en av de drabbade som hävdar att det inte hänt något alls. Den är redan mest lästa inslaget på nätet. http://www.nyhetskanalen.se/2.20866 Inslaget har redan hamnat under mest sedda där ”Lena” menar att inget hänt. Inte har rättats till. Allt till deras fördel är borta.

Nu på morgonen är det med i varenda sändning. http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_06_34&videoid=1205425 "Lena" menar att när de säger att de rättat till är det ett hån.
På radio sjuhärad http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894 säger de att det måste få ta tid. Trots att det tagit fyra månader sedan kritiken och det skulle rättat till i de enskilda ärendena skyndsamt så har jag gång på gång hävdat att inget hänt. Jag kan bara bekräfta och hålla med inlägget under radio sjuhärads inslag:
Vi måste vara ödmjuka säger han. Synd att de inte visar något av den ödmjukheten inför oss drabbade .
Ha överseende med att det tar tid. Det första ärendet kom väl kritiken i mars och är ännu inte rättat till. De har dubbel bemaning och har konstaterat fel i 2/3 av ärendena de har ju redan konstaterat vilka fel då borde de börjat rättat till. De har nya erfarna men de nya gör samma fel. Ärenden utan handläggare, lämnar inte ut begärda dokument, hör inte av sig, svarar inte på mail, dokumenterar inte möten eller vad de kommer fram till.


Om sagt kritiken i vårt ärende kom redan mars förra året. Varför tillsattes inte utredningen redan då? Jag begärde ju ut vår akt men fick 400 andra dokument som jag inte begärt. Han säger att de först måste ta reda på vilka fel men de har redan utrett att det är fel i 2/3 av ärendena och ändå rättas inget till. De går med dubbel bemaning och gör vaddå? Inte rättar de till utan i vissa fall fortsätter de t.o.m. göra samma fel. På fyra månader med dubbel bemanning har de inte ens börjat rättat till i de enskilda ärendena.

I Borås tidning tar man också upp presskonferensen. Jag hittar den inte på nätet så jag lägger ut den inskannad.

Frågan är varför de hade presskonferens innan besöket. Det handlar bara om några dagar innan det kommer något ifrån dem. De talar om att de vet att de kommer att få kritik. Är det för att kunna säga sedan att vi sa ju det, att vi skulle få ytterligare kritik.

måndag 24 januari 2011

Värre och värre

Då är helgen över och veckan börjar med en artikel i HN runt att socialstyrelsen kommer ner i veckan http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1096690-ny-granskning-av-socialen De talar om att man skall titta på vad som gjorts för att rätta till det man ålagts.
Det står: ”vad HN erfar återstår mycket att göra. Vad gäller enskilda fall lyser fortfarande åtgärderna för att göra om och göra rätt med sin frånvaro. Även om det skulle ske skyndsamt”.

Fick en inskannad artikel som visst var i NLT (Vara tidningen)

De tar upp det faktum att vi begärt umgänge med barnen igen men fortfarande inte fått något svar.

I GP http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.534498-doms-for-falska-anklagelser för två dagar sedan stod det om en kvinna som skickat falska anonyma anmälningar på ett antal familjer och socialen har agerat utifrån det. Åtta familjer som råkat illa ut på grund av det. En mamma tvingades vara på utredningshem under fem veckor helt i onödan. Man kan inte säkerställa att det inte händer, men man kan göra utredningar innan men agerar och det gjordes och man kom fram till att det var fel. Kvinnan döms nu. Hon var ifrån Tjörn. I Mark är det handläggarna som påstår saker som sedan inte utreds utan man använder mot familjer för att rasera deras familjer.

Talade med en kvinna nu som bett om hjälp för några år sedan med sin son. Hon fick inte den hjälp hon hade rätt till eller som hon begärde och han har tappat allt förtroende för vuxna. Nu är det dottern. Allt mamman försökte göra vara att försöka stoppa henne i ett destruktivt beteende och liv.Då hon sticker hemifrån och mamman begär hjälp uppmanas flickan av soc. att anmäla mamman. Sedan placeras hon i jourhem. Behöver jag säga att det också var i Mark och har hänt nu de sista månaderna.

Det är mitt i allt detta lätt att tro att man har det värst men det finns andra som har det lika illa om inte värre. Fick en blänkare om en kompis. För 10 år sen tog en tromb en del av deras hus sen blev han ensam med en liten pojke för några år sen när hans fru dog i cancer och nu brann hans nyombyggda hus ner idag.

Den ena sorgen tar inte ut den andra och det blir inte lättare för att någon annan har det värre men det viktigt att inte glömma att alla har sina sorger en del har det värre än andra.
Det svåra är att orka vidare efter att utsättas gång på gång av andra eller av otur eller vad man nu skall kalla det.

söndag 23 januari 2011

Intressant..

Jo vi har fått en inbjudan att komma ner till förvaltningen för att ställa frågor. Vi begärde att den nya ordföranden i utskottet skulle vara med. Ordförande omfattas ju redan at sekretessen så det borde inte vara några problem. Sedan ville vi att kommunchefen skulle vara med för att se hur de anställda är mot de som de skall ”serva”. Vi fick ett nytt brev att vi var välkomna med att det bara blir socialchefen och en person till. Intressant. Vi får alltså en inbjudan till ett möte vi inte begärt för att ställa frågor vi inte ställt? De nekar oss att ha med andra ansvariga trots att vi begär det utan förklaring. Trots att vi har laglig rätt till det. Det har de inte rätt till. Vi kunde inte det datumet de erbjöd och skulle återkomma med ett nytt. Jag passade på att ställa några frågor som jag ville ha svar på först. Ex varför vi inte får ut det vi begär och har rätt till enligt lag. Vad vi gjort som de anklagar oss för i press som varken socialstyrelsen, polisen eller uppdrag granskning hittat och vi själva inte informerats om. Och varför vi inte får svar på vår begäran om umgänge med barnen trots att de haft två möten och det var i december och hel januari nästan gått nu. Får se om och när de och vad de svarar.

På måndag skall det tydligen vara presskonferens. Vad jag förstått skall bl.a. socialchefen redovisa vad som hänt och vad de gjort för att rätta till. Inget påstår jag fortfarande.
De har koncentrerat sig på att sträcka upp förvaltningen men det blir än en gång på bekostnad av de redan drabbade. De redan drabbade får återigen vänta. Två chefer har visserligen fått gå men det är allt.
För att reda upp måste man först erkänna att det finns ett problem. Man måste även inse vidden av problemet. Man måste sedan be om ursäkt visa att man menar det och rättat till och kompensera där dt går och så önskas.
Men istället för att erkänna att det finns problem har först man nekat, inte velat se, inte förstått, skyllt ifrån sig, sagt att det bara var dokumentationen.

Sedan måste man inse vidden av problemet.
Men när kritiken fortsätter att strömma in så tror de att det räcker med att två chefer gå och de andra som trots utbildning inte gör sina jobb skall få fortbildning. Trots att det kommer fram mobbingsituation låter man mobbarna vara kvar. Och trots att det i 2/3 av alla ärende hittat s felaktigheter så är samtliga handläggare kvar.
Hur kan den ”nya” socialchefen ens inbilla sig att de redan drabbade skulle kunna få förtroende för de som redan utsatt de en gång. Eller någon ersättare som är jobbarkompis med den som redan förstört så mycket? Har man inte mer förståelse så undrar jag om man ens klarar att reda upp?

Sedan måste man rätta till. Det har de inte ens börjat med. Istället koncentrerar man sig på att rätta till förvaltningen, att det inte skall hända igen. Det var ett av kraven men att rättat till de fel som begåtts skulle åtgärdas omgående. Men återigen sätts de drabbade i andra rummet och får vänta. Förvaltningen, systemet är viktigare än människorna. Än de drabbade. Där har det inte hänt något alls. Så de har missat en av delarna en av de viktigast om de skall få tillbaka förtroendet.

De måste även be om ursäkt och visa att man menar det och ge någon sorts kompensation. Det kan de inte göra så länge de inte rättat till. Kommunchefen har bett om ursäkt och socialchefen har nog sagt det vid något tillfälle också även om det låtit halvhjärtat eftersom det kommer tillsammans med en massa ursäkter, och då inget händer så blir det ju bara ord.
Då det gäller kommunchefen så har hon ju inte rätt att gå in i ärendena så hon kan ju inte påverka hur gärna hon än vill men det kan socialchefen. Han tog ju dessutom över IFO chefens arbete under en lång period. Han har insyn och makt att både besluta och agera. Men inget har hänt.
Som sagt frågan är hur de ens kan inbilla sig att någon skulle kunna lita på dem om alla som är orsaken är kvar. De drabbade har ju ändå inte haft så mycket med cheferna att göra. Det var de som borde agerat och satt stopp nu har de istället varit en bidragande orsak men det är ändå handläggarna som är ansvariga för hanteringen. Alla felbeslut och alla presentationer inför chefer och utskott. Och där är alla kvar.

Nej det är dags att fler ansvariga får gå. Att de som orsakat de grövsta felen får ställa sina platser till förfogande för andra mer kompetenta mänskor med medmänsklighet och förståelse och vilja att lyssna.

lördag 22 januari 2011

Vad var det jag sa?

Man skall ju inte säga vad var det jag sa men ibland kan man inte låta bli.
Igår skrev jag: Skall man dra slutsatsen att det inte bara är i socialförvaltningen de har problem? Idag står det i Borås Tidning http://www.bt.se/nyheter/mark/chef-sparkad-efter-upphandlingsmiss-i-mark-kostar-kommunen-25-miljoner(2253432).gm att en chef i en annan förvaltning får sparken. Teknik och service förvaltningen. Det är flera saker som hänt men det utlösande var att man har missat att tiden gick ut för ett avtal som nu kommer att kosta kommunen 25,5 miljoner på 3 år. Det är inte småpengar. Det hade dessutom inte tagits upp i nämnden.
Även där är det saker som undanhålls nämnden. Det var även där de tog beslut om stenarna som lades i kommunhusets trappa och som de betalade för en sak och fick en annan men ändå fick betala fullpris och trots att de fått brev om det var det ingen som reagerade.

Det kostar 25,5 miljoner för mycket i teknik och service. De går 10 miljoner back inom det sociala. 4 miljoner av dem är bara för två ärenden, vårt och ett ärende till. Och den slutliga notan är det ingen som vet något om än. Tror inte att det är allt utan det kommer säkert att dyka upp mer. Stackars Marks innevånare. Undrar hur mycket neddragningar de kommer att få stå ut med för att bekosta detta?

Lyckan är att de fick en kommunchef som inte backar för svåra beslut. Hoppas att hon orkar bara. Eloge till Haleh Lidqvist som vågar och vill.

Det skall visst vara presskonferens på måndag. Vad jag förstått så är det socialchefen som skall berätta vad de gjort för allt extra stöd de fått och vad de gjort för att rätta till felen. Jag påstår fortfarande att det inte har gjort någonting. Det skall bli intressant att höra vad de säger. Felen skulle ju rättas til omgående. Istället för att rätta till orsakar de fler fel, fler anmälningar både hos socialstyrelsen och polisen, även han, socialchefen själv.

I vårt ärende kom kritiken i mars förra året och inte förrän i november tillsatte man en utredning runt vad man skulle göra för att rätta till och var barnen skall bo. Enligt socialstyrelsen skulle de rättas till omgående.
Först nu i feb/mars förväntas den utredningen bli så klar. Den skulle startats redan förra året. Men det tog ett år.
De började inte ens innan kritiken för verksamhetstillsynen kom. De tog det inte på allvar.

Owe E (s) har i press sagt att han inte var medveten om att det var så allvarligt. Därför tog han inte kritiken på allvar, därför hände ingenting. Jag har fått veta att det förra utskottet med Ann H (s) under förra året hade totalt 16 möten och de hade redovisat totalt 15 timmar för dem. Trots all kritik trots alla svåra ärenden, trots vårt ärende och några till som var lika allvarliga, trots att de har människors liv i sina händer så varade deras möten i snitt inte ens en timme.
En del av nämndemännen har i press menat att de inte kan ställas tillsvars för att de inte var insatta eftersom de ”inte brydde sig tillräckligt” för att ta reda på sådant de faktiskt hade betalt för, sådant som ingick i deras uppgifter.

Inte heller kommunledningen tog det på allvar trots att det kom in information som borde fått även dem att agera. Förra kommunstyrelsens ordförande Pelle P (s) försvarar och menar att de inte visste att de fördes bakom ljuset. Men jag påstår igen att de inte velat ser. De gjorde allt för att blunda.

Det kanske är en av de största orsakerna till att det kunde bli som det blev. Alla valde att blunda, ingen ville se.De tog inte kritken på allvar, trodde inte att det var så allvarligt så därför gjorde de ingenting, kollade inte ens om det stämde. Och när kritken kom ifrån socialstyrelen tar de den fortfarande inte på allvar. Varför agerade de annars inte ens i mars 2009?

Jag vet inte om det är en slump att samtliga av dessa är socialdemokrater men det är något som är värt att grunna på. De kanske också behöver rensa upp i leden eftersom det verkar vara ett problem inom partiet att vägra se verkligheten som den är, vägra lyssna till kritik eller vilja åtgärda eller agera då den kommer även om de är ansvariga.

fredag 21 januari 2011

Problem på fler ställen???

Ett av behandlingshemmen som Mark använder har ju varit i media tidigare, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article276998.ab
I Artikeln står det: Ägaren lever lyxliv – medan barnen vittnar om övergrepp
Barn vittnar om sexuella övergrepp på barnhemmet Oasen i Småland.
Länsstyrelsen är kritisk – men barnen fortsätter skickas dit
.

Här om dagen dök det upp någon som skulle tänkas visa var pengarna gått.
På en sida för en ekonomi tidning (tror jag) http://www.dagensps.se/ Där hittar man en artikel om vem som äger de 5 dyraste bilarna i Sverige. Som nummer 4 i bildspelet hittar man ägaren för behandlingshemmet Oasen. http://www.psspy.se/dagens/framed_result/mail/eJzLKCkpsNLXLy8v10tJTE_NKy4o1itO1U8sKsnMzkks0jcyMDTUNwAic30jY3MzIxNDM_3MvJTUCr2K3BwAfvATfQ$$?article_title_zip=eJxzysxJSa0oKUq0UnBJVTi8JD21SCG4LLUoMz21WMFUIaWyKLG4JFUhKTMnsQgAclYQaw%24%24&articles_zip=eJzLKCkpsNLXLy8v10tJTE_NKy4o1itO1U8sKsnMzkks0jcyMDTUNwAic30jY3MzIxNDM_3MvJTUCr2K3BwAfvATfQ%24%24&checksum=b790ede502ee763f5a7306a1a6d312ab

Fick idag även veta att alla skolor i Mark visst skall granskas. Vet inte om det är en valig koll de alltid gör eller om det är något extra. Jag hittade att de fått grav kritik redan 2004 http://www.skolverket.se/sb/d/225 och hade två år på sig att rätta till där kan man slå upp olika kommuner och informationen finns under Mark.
I december skrev BT http://www.bt.se/nyheter/mark/massflykt-bland-rektorer-i-markbr-(2210570).gm om att det var så många rektorer som slutat. Det skall visst vara uppe i 11 stycken nu.
Skall man dra slutsatsen att det inte bara är i socialförvaltningen de har problem?

torsdag 20 januari 2011

Kan det bli mer fel? Tydligen.

Igår åkte jag ändå och löste ut det som kostade mig 256 kr. Jag resonerade som så att eftersom det enda jag begärt ut mer var vår akt och den var på åtta sidor så undrade jag över vad det var mer som de skickat ut som jag inte begärt. Döm om min förvåning när vår akt inte ens är med utan hela brevet är fult av dokument jag varken begärt ut eller till viss del inte ens visste fanns. Och det skall jag betala för???
Sedan får de inte ta betalt om de inte förvarnar om att det kommer att kosta så att man kan välja.
Det var kopior av vår advokats brev till nämnden, kopia av mina brev till nämnden, varför skulle jag begära ut dem som jag skrivit själv. Brev från Lisbet Pipping till förvaltningen. Deras avtal med Gryning vård angående jourhemmet. Mail från 2009. Men vår akt det enda jag hade begärt ut var inte med.

Då jag sedan går igenom allt visar det sig att inte ett enda dokument jag begärt är med utan de har skickat över 400 ark med sådant jag inte begärt. Jag får dessutom betala för dem.

Jag borde ha slutat förvånas men jag kan inte hjälpa det. Jag blir ändå förvånad för varje gång. De har dessutom skickat med ett papper där de skriver att de nekar oss att ta del av samtlig dokumentation (det har jag inte ens begärt) men att de lämnat ut delar av ex vår akt (inget av vår akt var med) och delar av barnens akt, men de har bara lämnat ut det som jag har sedan förut (dessutom sekretessgranskat fel eftersom delar runt oss har tagits bort) och jag har begärt ut fortsättningen alltså det jag inte har där de dessutom skrivit om oss enligt uppgift och jag enligt lag har rätt att se.

Kan det bli mer fel?
Vi har nu dessutom fått en inbjudan till förvaltningen för att få svar på våra frågor??
Varför vi inte får ut det vi har rätt till, varför de inte följer lagen?
Ok jag kan ju passa på att fråga om vad det är vi anklagas för gång på gång i press som skulle orsakat omplaceringen som varken socialstyrelsen eller uppdrag granskning hittat. Inte heller polisen och vi inte informerats om…

onsdag 19 januari 2011

Vem får betala

I Hallands nyheter tar de igen upp polisutredningen men inte i nätbilagan än vad jag sett så jag lägger in den här.

Även Markbladet (www.markbladet.se)som kom ut idag skriver om polisanmälningarna. På sidan 18 De talar även om att det kommit över 5200 protester i ärendet. På sidan 24 är det en insändare som ifrågasätter vem som får betala priset. Om det är barnen? Visst är det barnen och deras föräldrar eller vårdnadshavare. Men sedan kommer det att vara skattebetalarna i Marks kommun som kommer få betala för att städa upp, rätta till, kompensera och i slutändan gissningsvis även betala skadestånd till alla dessa som hanterats så illa.

tisdag 18 januari 2011

polisanmälningarna i tidningarna

Då hänger tidningarna på. I Borås tidning står det också om de sju anmälningarna till polisen och de tjugo til socialstyrelsen. http://www.bt.se/nyheter/mark/fler-har-anmalt-socialen(2248244).gm

Även Hallands nyheter har ett inlägg men inte på nätbilagan. Så här kommer det

Fortsätter att göra fel.

Vi fick ju inte träffa barnen över jul och heller inte i januari. Men nu är det ny nämnd och nytt utskott och vi har skickat en ny begäran.
Tjänstefelen läggs på hög även av de nyanställda som är inkallade för att reda upp. Flera av dem är polisanmälda.
Vi inte ens fått ut vad de tog upp, att de tog upp eller vad de kom fram till alltså beslut .

Jag har begärt ut vår akt igen med hänvisning till att skolan begärt rättelse, vad jag hört i samtlig dokumentation runt deras kontakter och jag ville se hur det ser ut.

Jag begärde även ut barnens akter utifrån att utredarna talade om att de numera skriver allt runt oss i dem eftersom de inte får ha akt på oss eftersom vi inte är anställda av dem längre. Det tog först en månad det är för lång tid och därmed tjänstefel .
Nu fick jag ett brev som skulle lösas ut för 250 kr. och ett rekommenderat brev.

I det rekomenderade brevet låg det en massa utrednignar som jag inte begärt samt barnens akter. Samt ett nekande att få det jag begärt??
Jag har inte jämfört ordentligt än men ser redan där att det är ändrat på flera ställen bakåt. Saker som inte var med sist är tillagda och andra borttagna.
Andra felaktigheter är inte borttagna. Ex att de lkagt in ett mial från mig två gånger. Hadnläggaren som påstås vara på två ställen samtidigt. Dokumentationen runt skolan är INTE korrigerade.

Det som skall lösas ut är gissningsvis vår akt (eftersom den inte var med i det rekomenderade brevet).
Socialstyrelsen informerade mig om att de inte får ta betalt om de inte informerat om det innan och eftersom vi har rätt att läsa det som står om oss är frågan är om de överhuvudet taget får ta betalt för vår egen akt.

Nu tar de betalt för det de inte får ta betalt för och lämnar ut det andra som de skulle kunna ta betalt för.
Det hade varit en sak om de begärt betalt för det som var i det rekomenderade brevet om de talat om att jag skulle få betala det i förväg men återigen gör de fel. Jag löser inte ut det vilket innebär att det går tillbaka och de får kritk för att de inte lämnat ut det jag begärt. Ytterligligare en sak att lägga till i polisanmälan.

Får föresten tillägga att sekretessmarkeringen är även denna gången under all kritik.

Uppmärksammade polisanmälningar

I går tog radio sjuhärad upp polisanmälningarna. Sju stycken än så länge. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4295490
Man kan även lyssna på det under http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=95 ex 10.30 sändningen.

Mailade även och frågade hur många protester som kommit in i ärendet 5226 st. Och det fortsätter att ramla in varje vecka.

Fick föresten även veta av socialstyrelsen att utredningen av oss som familjehem som utredarna sa krävdes enligt lag för att vi överhuvudet taget skulle komma på fråga för en ev hemflytt är inte alls krav enligt lag. Det är bara om det hade varit en nyplacering men det är det ju inte utan det är en tillbaka placering på grund av att de gjort fel och vi är redan utredda och godkända. De kan önska en men det hade varit frivilligt för oss att ställa upp på den. Men det hade vi gjort men de hade inte behövt påstå att det var krav enligt lag för det stämmer inte.
Vi ställer väl upp ändå gissar att det inte blir några problem så har de inte heller det emot oss.

De andra jag har kontakt med fortsätter att berätta om att inget händer och övergreppen och tjänstefelen fortsätter. Förvaltningen har inte lärt sig och fortsätter att begå fel. Pågående fel efter kritk är ännu allvarligare.

måndag 17 januari 2011

Inga svar

Fick en länk till en bloggare igen. http://trollan.wordpress.com/2011/01/15/flummiga-tankar-om-engagemang/
Trollan som har tagit upp vårt ätrende till och från

Hon skriver bl.a :
När det gäller Marksbarnen så kritiseras fostermamman för att hon varit så öppen och bloggat. Jag har inte sett att hon skrivit något nedsättande om biomamman utan hon har rakt upp och ner presenterat fakta och varför hon inte såg det som lämpligt att utöka umgänget. Denna öppenhet kom då efter att hon redan förlorat barnen. Det var en del i kampen att hjälpa dem. Att visa hur huvudlöst socialnämnden agerat. Men detta används då emot henne. Vissa människor tycker att detta skulle bevisa hur olämplig hon var. Hon ser barnen som hon tagit hand om som sina egna. En fostermamma som älskar barnen måste helt enkelt vara suspekt. Vilket bara det känns som ett skrämmande samhälle för mig…

Men hur ska man då göra? Jag tycker att fostermamman har gjort rätt – men rent krasst har det ju inte förändrat något. Barnen är fortfarande placerade någon annanstans. Så hur skulle hon agerat? Finns det egentligen något sätt att vinna en kamp? Man kan brinna för något, men vad händer sen? När ska man ge sig? Ska man ge sig någon gång? Hur orkar man fortsätta brinna för att rätta någon orättvisa. Men hur mår man under tiden? Hur blir världsbilden, tron på samhället? Tron på att rättvisan – sanningen ska besegra någongång?


Jag har fortfarande inte fått svar på vad de skickat och förväntar sig att jag skall betala för att få ut. Har heller inte fått vare sig beslut eller utslag på vår begäran om umgänge med barnen under utredningstiden. Har skickat en ny begäran inför mötet i utskottet på torsdag.

söndag 16 januari 2011

Inskolning

I gårdagens BT (Borås Tidning)
http://www.bt.se/nyheter/boras/inskolning-pa-dagis-ingen-barnlek(2245645).gm
Skriver de om hur det är att skola in barn på dagis. Att det inte är någon lätt process och att de har en inskolning på tre veckor.
De räknar alltså med att det alltså tar tre veckor innan barnen litar så mycket på personal de träffat dagligen så att de kan lämnas några timmar så länge de är säkra på att mamma och pappa kommer och hämtar dem igen.

Det skall jämföras med då man tog ”våra”. Det är väl en sak om vi misskött uppdraget men det hade vi inte.
DET FANNS INGEN ANLEDNING ATT OMPLACERA BARNEN.

Tänk er känslan hos barnen då de tror att de skall ”hem” igen och upptäcker att de istället skall åka till nya människor, som de varken träffat eller känner sedan tidigare. De skall lämnas där för att lära känna ytterligare en person som de visserligen träffat tidigare och vet är deras mamma men som de inte känner så väl och aldrig sovit hos eller umgåtts med så många timmar i taget. Där lämnas de igen. Flera dagar i sträck. Där får de bevittna saker de aldrig vare sig sett eller upplevt i sina korta små liv. Hon flyttar dessutom ett flertal gånger så det är hela tiden nya ställen. Rotlösheten måste vara obeskrivlig.

Orsaken till att de får utstå allt detta är att de kanske skall få flytta hem till en mamma de inte vill bo hos, inte känner och inte har någon anknytning till. Ingen har säkerställt eller undersökt att det går utan man skall bara försöka.
Och då hela försöket misslyckas rycks de upp och får flytta ytterligare en gång. Igen till nya mäniskor, ett nytt hus, nya syskon, en ny miljö.

Mamman skall de fortsätta att träffa men de som står för hela deras trygghet får de inte träffa. De som känner dem och kan se och tala om hur de reagerar på behandlingen är bortplockade.

Till ett dagis där de skall lämnas hos ett par kända personer (oftast är en ansvarig) bara för några timmar och med vetskapen att de snart blir hämtade och går det inte så ringer man efter någon av föräldrarna som kommer så tar man tre veckor på sig, men här hanterar man barn på ett sätt som är rent omänskligt.
Är det konstigt att barn som utsätts på det viset blir rotlösa och misstror omgivningen?
Är det konstigt att barn som utsätts på det viset de tappar tron på vuxna?
Är det konstigt att barn som utsätts på det viset blir otrygga och skadas för livet?

På dagis tar man tre veckor på sig för att barnen skall känna sig så trygga att de kan lämnas några timmar men de två små barn som bodde hos oss blev av med hela sitt liv på ett ögonblick. Utan förvarning.Utan förklaring.

BT talar även med en psykolog som säger att: – För små barn är det viktigt med igenkänning och upprepning för att de ska känna sig trygga.

Inget av detta tog man hänsyn till Mark då de små som bott hos oss hela sitt liv omplacerades helt utan anledning eller grund. Utan förvarning rycktes de upp och förlorade allt som de sett som sitt, allt som de sett som sin trygghet.
Sedan behandlar men dem på ett sätt som går emot allt man vet fungerar. Allt vad utredningar och forskning visat krävs eller behövs för att det skall fungera. Trots att man vet hur barn som behandlas på det viset reagerar och vad konsekvenserna blir. Ett experiment som från början var dömt att misslyckas.

Ändå har den förra ordföranden Owe E ”mage” att de har ett tydligt barnperspektiv i allt de gör, för att sedan säga att han inget visste. Orförande i utskottet Ann H som tog beslutet menar fortfarande att hon tog rätt beslut och att det är henne det är mest synd om som både får gå på terapi och har börjat röka. Synden straffar sig själt brukar man säga och vissa straffar den snabbare än andra. Det är inte mer än rätt att samvetatet gnager hål i vetskapen för vad de tillfogat dessa barn och andra.
Anita L som var ordförande efter Owes avhopp menar ochså att de inte vet om de gjort fel trots all kritik. Redan i mars i krtiken i vårt ärende menade socialstyrelsen att de visade brist på barnperspektiv. Men Anita L vet inte om det var rätt eller fel.

Patrik L som tog över efter Ann backar även ha beslutet och går emot både vår önskan att få träffa barnen. Deras egen önskan att få träffa oss och socialstyrelsen kritk att vi inte får träffa dem, likaså förvaltningens eget förslag och avslår begäran med hänvisning till att vi skulle gjort ett avslut utan att veta om det, ett avslut som dessutom togs bort då utrednigen skulle visa vart barnen skulle bo och vi var ett av allternativen.

Fortfarande inte tillstymmelse till ånger, ursäkt eller försök att rätta till de misstag som begåtts.
Ingen insikt eller förståelse för vad man gjort eller tillfogat dessa små.

lördag 15 januari 2011

Kvalitetschef sökes

Sonen är på födelsedags kalas och jag får inget ur händerna. Både jag och maken är trötta så in i märgen trötta. Nu sover jag ändå nästan hela nätterna utan att vakna flera gånger utan att kunna somna om. Men det är som om hur mycket jag än sover så räcker det inte.

I gårdagens HN var det en artikel igen. Men inte på nätbilagan.

De skall inte anställa någon ny efter ifo chefen som fick sparken utan de skall istället ha en kvalitetschef. Jag anser fortfarande inte att det går med samma personal som tidigare. Man kan heller inte höja kvaliteten om man inte först rättar till de fel man gjort. det räcker inte med att säkerställa att det inte händer igen utan man måste börja med att rätta til de fel man redan gjort och sedan lära sig av dem.


Socialstyrelsen skall ner nu och kolla vad som hänt och vad de rätta till. Det skall ske nu i slutet av månaden. Innan januari är över i alla fall. Sedan borde det komma något ifrån dem igen.

Som sagt den uppgiften jag fått är att det inte blivit en enda konsekvens i ett enda ärende så det lär bli mer kritik.

fredag 14 januari 2011

Postförskottspaket

Inget idag heller vad jag hittat, Fick ett brev ifrån Mark igår som skall lösas ut för 259 kr. Jag har inget ”beställt” som skall kosta något. Det enda jag begärt är vår akt eftersom jag fått veta att det har ändrats en del i den och sedan barnens akter eftersom allt runt oss nu förs in i den. Men eftersom jag enligt lag har rätt att läsa vad de skrivit om mig så har de inte rätt att ta betalt för det så jag förstår inte riktigt. Sedan måste alla försändelser ifrån dem lösas ut vilket ger mig en resa på tre mil för att få ut det de skickar. Jag har mailat en förfrågan om vad det är för något och tänker inte lösa ut något innan jag får besked på vad det är.

Det händer inte så mycket utredningen fortlöper både runt oss och hos polisen. Jag får information ifrån en i taget som är inne för förhör runt tjänstefel och nu är det även de nya som anmäls, de fortsätter med samma fel som förekommit hela tiden.

onsdag 12 januari 2011

Tyst, alltför tyst

Det är tyst. OH så tyst.
Inte ett ord i media inte ens i Markbladet som kom idag.
På facebook efterfrågas om det händer något i en av protestgrupperna.

På radion berättas det att kommunen får bakläxa igen. Denna gågnen är det för ett vindkraftverk. Denna gång är det förvaltnigsrätten men återigen beroende på bristfällig handläggning. Det verkar vara ett utbrett probelm inte bara inom en förvaltning.

Min begäran att få ut vår akt och allt annat som är skrivet om oss har jag inte fått svar på och begäran skickades d 8 dec. Nu har jag tröttnat och anmält.

Inte heller har vi hört något runt att vi skulle få träffa barnen. Att vi fick det från början var ju för att barnen efterfrågat oss och de såg det som viktigt. Varför är det inte viktigt nu? Vi måste få ett besked så att vi vet var vi står men inte ett ljud. Allt får man ta reda på själv på annat håll.

Jag är trött och håglös. Träffade en kompis i affären idag och hon sa att jag får hänga upp mig på .. så länge.. att jag åtminstone har förändrat situationen för en massa andra barn. Men det räcker inte. Varför skall det vara så svårt? Ingen vågar väcka. Ingen vågar skriva. Ingen vågar ta det på allvar, mina påståenden att det händer ofta för ofta.
Det måste till en utredning runt hur ofta det händer, hur många som drabbats. Varför är ingen än så länge intresserad av det?

tisdag 11 januari 2011

Bojkotta

I gårdagens Aftonbladet talar de om att det är ett nytt program på gång på Tv där hemlösa hundar skall få nya hussar och mattar om de inte röstas ut. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8387365.ab

Sex hundar tävlar och den som vinner får en ny ägare. Men en hund knyter an till sin ägare och det tar ett tag. Man kan inte omplacera en hund för många gånger då tar den skada. Vissa hundar klarar det inte alls.
Claudia Galli skall vara programledare. Jag förstår inte att hon kan ställa upp på ett sådant program.

I vilket fall som helst så debatteras det om programmet och rubriken lyder:
Vad är nästa steg -rösta ut fosterbarn? http://www.aftonbladet.se/debatt/article8390136.ab
En hund kan lära sig 165 ord och har känsla för empati och kan till och med luras. En genomsnittshund har samma förståelse som en 2 ½ åring. Debattartikeln menar att det sen inte är långt till nästa steg att tävla om adoptiv eller fosterbarn.
I USA finns det visst redan program där hemlösa får tävla om att få ett hem, ett eget hus och de som förlorar åker ut tillbaka på gatan.

Att utsätta barn som underhållning är ju inget nytt. Hoppas INTE att ni sett den nya serien där de placerat barn utan föräldrar i ett hus. Bojkotta är min uppmaning.

Väntar fortfarande

Igår var jag bortrest så jag hann inte blogga.
I dagens skörd hittade jag till att börja med en blogg om att det tar sådan tid. http://trollan.wordpress.com/2011/01/10/langbankens-sverige/
Att vi i Sverige har en tendens att av rädsla för att göra fel låter bli att göra något alls. Hon skriver
Att barnen i Mark farit illa av hanteringen är det nog inte många som är tveksam till, men man gör ingenting. För man är rädd att ta fel beslut igen. Alltså drar det ut på tiden. Och de som lider mest är troligtvis barnen.

Hittade även en jag missat som bloggat efter det första uppdrag granskning. http://minbebis.com/blogg/jenege/en-laskig-tv-kvall-ikvall/
En som sett programmet och var lika arg som alla andra varit. Hon ifrågasätta var sunt förnuft och barnperspektivet var.

Hittade även ett gammalt inslag som jag inte känner igen. Skulle jag ha tagit upp det tidigare så får ni ursäkta. Jag har ju funderat så mycket på hur socialdemokraterna kan fortsätta att påstår att de inte visste, att de var förda bakom ljuset och att de inget vetat. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4049251
Här är det flera som talar om att de visste mycket väl. Att de påtalat och jag vet ju att jag påtalat också. De visste. De som försökt att lyfta det har tystats. Riksdagspolitiker talar om att de visste och att politiker i nämnden vetat men Pelle P påstår ändå att Owe E inte förstått hur allvarligt det var. Jag skulle vilja påstå och har gjort det ett flertal gånger att han och flera med honom inte ville se. Trots att det fanns folk som gjorde allt för att visa på felaktigheterna fortsatte han att blunda.

De påstår att det mest var dokumentationen och den behöver rättas till. Men vad brister i dokumentationen innebär är det ingen som talar om.
Att det i ett ärende saknas allt som stödjer den ena parten i en vårdnadstvist är borta efter att en släkting som jobbade på förvaltningen fått fullmakt att gå in i ärendet.
Eller att det i ett annat ärende saknas över 20 dokument allt som bekräftar att det inte finns någon anledning att starta utredning efter utredning.
Att saker som hänt möten och vad man bestämt inte är dokumenterat eller att en handläggare påstår saker som inte har hänt saker som dessutom gör att den ena parten framstår som bra eller bättre än vad som är fallet.
Att som i vårt ärende det inte bara är undermånliga utredningar utan det har inte förekommit några utredningar alls.

Det är ju så att det var inte bara dokumentationen.
För varje utredning som görs framkommer fler och fler fel. Det är fel i 2/3 av ärendena och det handlar inte bara om dokumentationen.
När skall någon gå ut och erkänna att de gjorde fel?
När skall någon annan än Haleh, som inte orsakat allt detta, stå upp för de fel man gjort?

Visst har politiker avgått men inte för att de tagit ansvar, stått för vad de gjort eller ångrar sig utan för att de mer eller mindre tvingats avgå.An hade hoppats få vara med och rätta till. Hur då om hon inte ansåg att hon gjort fel? Owe hade ändå tänkt sluta men stod med på listorna. Hon visste inte utan har förts bakom ljuset inte det minsta ånger hos någon av dem. Ann har ju till och med börjat röka och fått gå på terapi och Oswe fick inte sluta som han önkat trots att han uppenbarligen inte tänkt göra det eftersom han stod kvar på listorna. Men ånger över vad man orsakat, över att man inte gjort sitt jobb Nej. En ursäkt till alla de som drabbats av inkompetens och alla felaktigheter Nej.

Man skyller fortfarande på varandra och påstår att man inte visste att det inte var så farligt.

Jag väntar fortfaraden på att någon ansvarig skall ta just ansvar.
Jag väntar fortfarande på en ursäkt.
Jag väntar fortfaradne på att det skall bli konsekvenser.
Jag väntar fortfaraden på att det skall börja rättas till sådant som gått fel, det som de ålagts av socialstyrelsen.
Men jag väntar fortfaraden för inget av detta har vi sett hitintills.

söndag 9 januari 2011

Julgransplundring

Idag har julen åkt ut. Igår pysslade vi hela dagen bakade bullar och gjorde kristyr figurer. vi hade pepparkakshjärtan, kristyrringar, traktorer och bilar och en och annan gran. Sedan hängde vi upp dem i granen ihop med polkagriskäppar.

Idag fick sonen bjuda till julgransplundring.
När gästerna kom fick de först tävla om vem som hittade flest julpynt. Tomtar och allt annat försvann snabbare än jag han blinka. Allt lades på stora rumsbordet och räknades. Den som fick ihop mest fick ett pris. Sedan är det bara att lägga ner det i lådorna och ställa in på vinden. Sedan var det fika med kanelbullsfrossa. Ett stort fat med nybakta bullar och så fick de äta så mycket de ville. Sedan var det bara granen kvar. De fick varsin påse att plocka i och fick börja med att plocka godis i granen för att avsluta med att ta ner alla kulor och annat som var där. Sedan avslutades med spel, vanliga traditionella, inga tv spel. Louie som tar höns för de som inte ser upp. Stämningen var i topp och jag fick försöka dämpa dem mer än en gång. De ville knappt hem när föräldrarna dök upp.

Julen försvann på mindre än 2 timmar.

Resten av dagen har gått åt till att plocka ner i lådor och plocka upp allt det som brukar stå på hyllorna.

I morgon är det vardag igen och jag väntar med spänning på vad som kommer att hända. DEt är ju ny nämnd, nytt utskott och det måste hända något efter att det varit ”dött” så här länga.

lördag 8 januari 2011

Facebook

Fortfarande är det tyst. Inte ett ljud i media eller andra ställen. Typisk helg.
Funderar över varför inte DO kommer med sitt utlåtande. Det har gått 2 år och de fick väl kritik just för att det tog för lång tid i somras?

På facebook finns dt ett helt gäng med protestsidor som driver att barnen skall hem. Jag fick ett mail:
På ” Hjälp barnen i Mark hem till fosterfamiljen ”.Lorena Alterqvist, som förefaller vara nära släkt mot Bio-mamman, beskriver på Facebook barnens familj som mer eller mindre kriminell. En olämplig miljö för barn att växa upp i och som hade knutit an till sitt fosterhemmet.

Det är Lorenas egna ord. Alltså handlar det inte om förtal eller att sprida ett rykte från fosterfamiljens sida som socialförvaltningen tidigare framfört. Som fosterföräldrar blir man naturligtvis orolig om man har vetskap om att Bio-mammans sociala förhållanden inte är tillfredsställande. Nu tydligt framställt av Lorena Alterqvist.

Nu uppstår frågan som socialförvaltningen/nämnden bör svara på: Hur kunde socialförvaltningen, utan utredning och dokumentation, om Bio-mammans lämplighet som vårdnadshavare akut omhänderta barnen? Och barnens bästa har inte beaktats, enligt Socialstyrelsen. Det är socialtjänstens akilleshäl och fosterhemmets trumfkort.

Soc bör få ta del av och besvara kommentarerna. Det som står här på Facebook är, i detta fall, att betrakta som en juridisk handling. Så är det på Facebook och andra offentliga medier. En del har t. ex. fått sparken för att de uttalat sig negativt om chefen eller arbetsplatsen. Detta är också en offentlig handling. En utomstående utredning bör undersöka hur socialtjänsten skött detta ärende. Det är Lorena Alterqvist som beskriver den sociala situationen.

Det är mammans mans syster lagt sig i och börjat kommentera. Föresten har ni facebook kan ni ju bli med i någon av grupperna. Fick veta att namnen skall skickas in nu. Det är bra om det är många som trycker på.

Fler sammanställningar

När jag ”surfade” runt bland sidorna upptäckte jag att även Tv4 Borås gjort en särskild lista för socialskandalen i Mark som alla kallar den. http://www.nyhetskanalen.se/1.1844825 Just där man kommer in handlar det om då Owe E (s) avgick. En bit ner på höger sidan har de samlat alla inslag.
• Inslaget med mig,
• larmrapporten som skakar Mark
• Runt det offentliga mötet
• Markborna skakade

Har även fått kontakt med en person till som har problem med Mark. Hon har av olika anledningar råkat illa ut och nu har Marks socialtjästen har tagit över ansvaret för att se till att hennes räkningar betalas som de skall. Döm om hennes förvåning när hon en dag hon kommer hem möts av en delgivningsman därför att elräkningen inte är betald. Det visar sig att det är fler räkningar som inte är betalda.

Som jag sa till henne det spelar ingen roll vad hon gjort . De skall ju sköta sin del av uppdraget i vilket fall som helst och de skall ju inte sätta henne i värre problem än vad hon var.
Det visar sig att hon bott granne med mamman till ”våra” och hennes åsikt var också klar. Hon undrade hur man ens kunde låta henne ha några barn alls.

torsdag 6 januari 2011

Förberedelse

Eftersom det var valår förra året så träder nu nya nämnder in över hela landet. Nu har ni alla familjehem chansen att be att få komma dit och informera om hur det är att arbeta som familjehem. Be att få komma och informera 30 minuter eller något. Känner ni flera familjehem kan ni vara en eller två familjer. De nya i nämnderna är inte säkert att de har en aning om vad vi som familjehem gör. Ta chansen och sprid informationen.

Glömde att det i veckans Markbladet som alla andra ställen är en årskrönika på sid 27-28 under oktober står det om socialskandalen. Jag får fortfarande in rapporter om hur de jag har kontakt med blir behandlade även av de nya. Det verkar som om de som nyanställts eller hyrts in till viss del eller i alla fall en del av dem faller in i samma trend. Några av de drabbade som varit kallade till polisen runt tjänstefel och har nu anmält de nya också när de ändå var där eftersom de gör samma fel. Även socialstyrelsen är underrättad.

Förvaltningen har fått kritik tidigare utan att det hänt något och det är socialstyrelsen också informerad om av de som anmält så det borde bli hårdare tag för att det skall hända något denhär gången. Men jag har sagt det och säger det igen det har ännu inte blivit en enda konsekvens i ett enda av de ärenden jag har kontakt med.

Ett par nätter har jag drömt om de små igen, att de var hemma. Man har ingen lust att vakna utan vill stanna i drömmen där allt är nästan som vanligt.
Så idag har jag tagit bort alla kläder i garderoben som barnen växt ur och plockat in större storlekar. De som de har nu och en storlek större bara ifall. Som någon sorts steg i tro på att de snart är här.

onsdag 5 januari 2011

Familjen i Dals Ed

Jag har tänkt så mycket på att dt kan ju inte bara vara i Mark det är så galet. Det måste vara fler på fler ställen.
Det får jag ju också bekräftat gång på gång. Fick en inskannad artikel ifrån en familj jag har kontakt med.

Den handlar om det ärendet som var med i GT för ett tag sedan. En familj som blev av med sin placering som dessutom var mormor och morfar till flickan. I GT säger samma handläggare som i vårt ärende att det verkar vara lika stora grava fel där som i Mark. Nu var det med i en tidning som heter Dalslänningen.
I tidningen svarar sedan ordförande och påstår att tösen kände familjerna som hon flyttat till men det var fel.

Socialstyrelsen tittar som sagt på ärendet. I tidningen står det: Socialstyrelsen bedömer efter sin genomgång av ärendet att handläggningen visar på stora brister och att lagstiftningens krav inte har följts. Flickans behov förekommer knappt alls i den dokumentation som finns och att den även i andra delar är bristfällig. Handläggningen är inte av god kvalitet och utredningar har pågått under oacceptabelt lång tid. Sedan omhändertagandet 12 juli i år har flickan varit med om fyra placeringar i tre olika familjer. Av dokumentationen går inte att läsa anledningen
till dessa många byten, än mindre om flickans behov. Socialstyrelsen anser att nämnden allvarligt brustit när det gäller barnperspektivet och flickans bästa.


Som sagt man kan undra hur många förvaltningar hanterar barn på det här viset?

tisdag 4 januari 2011

Olika när det passar

Idag är en sådan där deppar dag när det känns som om det aldrig tar slut att inget händer och man bara är frustrerad arg och ledsen.

Har inget att skriva om och jag känner mig trött.

Fick en berättelse till men där var det en pappa som förlorat sina barn p.g.av en mamma. De hade först delad vårdnad men hon flyttade utomlands och gick till rätten där och begärde en ensam vårdnad och vann. Så han får inte se dem alls. Det är så många ställen där man visar att man inte har något barnperspektiv alls. Barnens rätt till sin far då? Det räknas inte alls?

Som ”våra” de har heller inte fått träffa sin far. Han har inte sett sina barn på snart två år och han får inte ens veta var de finns eftersom han inte är vårdnadshavare.
Han gick till rätten för att få delad vårdnad för att få träffa dem och det är rättegång på gång och under tiden bestämdes att han skulle få umgängen.
Han ringde till förvaltningen och talade om att han vunnit och ville träffa sina barn.

Först hann de inte ordna det för det var sommar (det var förra sommaren, samma sommar som mamman fick träffa dem så mycket så det hann man att ordna.)
Sedan då han hörde av sig igen sa de att de avvaktade domen om vårdande innan de skulle ta beslut. Trots att de så fint talar om barnens rätt till sina föräldrar och har det som argument för att ta dem ifrån oss så gäller det bara då det passar. Här ser man inte till barnens rätt till sin far utan bara till sin mor.

Det får väl bli allt för idag. Hoppas att humöret är bättre imorgon.

måndag 3 januari 2011

Kan man göra ett avslut utan förberedelse?

Fick ett mail med en blänkare ang. en som bloggar om oss igen. Han har bloggat tidigare och hade med trianglarna som jag tyckte så mycket om. Nu skriver han utifrån mitt inlägg att vi plötsligt skulle gjort ett avslut utan att veta om det. Han vänder sig direkt till Patrik Larsson. (s) den förra ordföranden i utskottet.
http://www.pirre.eu/kan-man-ta-farval-utan-forberedelse.html
Det stämmer så bra det han skriver. Hur man kan lida länge av att inte få göra ett ordentligt avslut. Och i vårt ärende så var ju kravet på det borttaget.
Han berättar hur han upplevde det när hans pappa dog och hur han i utbildningen fått lära sig vikten av bra avslut som man till och med skall förvarna om för att de skall bli så bra som möjligt. Han ifrågasätter om man kan göra et avslut utan att veta om det?
Kan man göra ett avslut utan förberedelse?

Vi veta i efterskott att vi gjort ett utan att veta om det. Han undrar gång på gång om det går.

Det slutar aldrig förvåna mig hur illa en del kan behandla andra människor. Hur man hanterar andra mänskor psykiskt och känslomässigt? Hur man kan sätta sig över och ta beslut utan att vara insatt eller veta om bakgrund. Utan att bry sig om de besluten handlar om. Utan att bry sig om vilka konsekvenser besluten får.

Idag är det första mötet för den nya nämnden. På hemsidan ligger inte ens deras namn ute än.
Magnus den nya socialchefen som tog på sig ansvaret att även vara IFO chef tror jag det var skall nu slippa det och en annan tar över. En Helena tror jag hon hette.

Jag fick också höra att nu kommer protestlistorna ifrån facebook att skickas in. Kommer alla så blir det närmare 6000 namn på ett bräde.

söndag 2 januari 2011

Årskrönika och sunt förnuft

Fick per telefon höra att det var ett längre inslag under årskrönika på sjuhärad direkt. Runt socialskandalen i mark. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=279&artikel=4265817 Under del IV
Annars är det rätt tyst för tillfället.

Jag låg i natt och tänkte på det där med sunt förnuft. Vi har fått ett sunt förnuft för att använda det.
Det är när någon slutar använda det eller när förvägras att använda det någon som det blir fel.

Inom militären är det känt att man inte får ifrågasätta, där skall de underordnade bara lyda order.
Tänk er att ett förband skulle få ordern gå fem km norrut. Men säg att det är någon som slängt en bomb mitt i vägen så att det är ett stort hål så använder man ändå sunt förnuft och går runt. Säg att vägen de skall gå medför att de skall passera en djup ravin och bron är borta så skulle t.o.m. de stannar, de använder sunt förnuft. De fortsätter inte att gå utan stannar.

Jag tänkte på mannen som körde på en 1-3 väg förra året. Ni vet en sådan där som turas om att vara två filig. Det kom en amulans med blåljus och han förstod att det var bråttom så han gasade på för att de fortare skulle komma förbi och just där råkade det vara en fartkamera. Han fick böter.
Det blev ramaskri. Mänskor som använde sitt sunda förnuft protesterade och jag vill ha för mig att han till sist, efter mycket om och men slapp böterna.

Om man kan använda sunt förnuft i andra sammanhang varför inte här?
Att barnen inte skulle få komma hem igen är galet, går emot allt vad sunt förnuft heter. Att de inte under ett helt år eller under tiden det utreds (om de skall hem igen om det nu skall behövas) skall få träffa oss, är lika dumt. Att barnen skulle må dåligt av att träffa oss är ren galenskap. Vem som helst med lite sunt förnuft förstå att det är inte av att träffa oss de skulle må dåligt utan av att inte träffa oss alls.
Att sedan förvänta sig att vi skall acceptera och finna oss i det är inte klokt. Även det går emot snut förnuft. Men det fungerar så länge vi finner oss i det. Det fungerar så länge vi ställer in oss i leder och följer order, gör det vi blir tillsagda, gör det som förväntas av oss.
Det värsta är att vi alltför ofta gör just det, låter bli att protestera även om det går emot sunt förnuft bara för att man är rädda för konsekvensernas.

Jag tror nog och hoppas att utredarna är kloka personer och kommer fram till att barnen skall hem igen men skulle det vara så att de inte gör det kommer vi aldrig acceptera att ställas utanför.
Jag har många gånger under det här året funderat på varför vi inte bara åker dit eller ringer.(De skulle väl antagligen lägga på. Paketet vi skickade löste de inte ut utan det kom tillbaka. De har väl också fått order.)
Men det är återigen av rädsla för att det skall vändas emot oss. Att det skall användas som ytterligare ursäkter för att inte flytta hem dem, ge dem ytterligare ursäkter att anklaga oss eller flytta barnen igen. Av rädsla så använder vi inte vårt sunda förnuft men jag tänker inte ta det så länge till för det är ändå barnen som hamnar i kläm.
Det är barnen som tror att vi svek, att det var vi som inte ville ha dem, att det var vi som valde bort. Det tänker jag inte ställa upp på.

Jag vet att vi är många som sitter i samma situation och det kan bara fortgå så länge vi rättar in oss i leden, så länge vi ställer upp och håller tyst. Vi måste protestera, vägra ställa upp på saker som går emot allt sunt förnuft allt man känner och vet är rätt bara för att någon galenpanna har bestämt att det skall vara så. Det måste bli känt hur ofta det är så, hur ofta det händer att barn hamnar i kläm för att vi är rädda för att protestera. Det är bara protesterna som kan förändra och då måste de vara ljudliga. Vi måste hjälpas åt.
Vad är det för samhälle vi vill ha? Vad är det för samhälle vi vill att våra barn skall växa upp i? Ett samhälle där de som är satta att skydda är de som rycker undan benen på de utsatt gång på gång? NEJ.

Vet att det kanske tillkommit några längs vägen hoppas att ni varit in på www.barnmisshandelavmyndighet.se där kan man skriva på protestlistan då går protestmail ner till Mark. Vet att många mailat och skrivit ner personliga brev i protest. Hjälp mig så att det inte stannar av bara för att tiden går. Fundera över om det är någon i er omkrets som skulle kunna skriva på.

lördag 1 januari 2011

2011

Jo det blev nyårs firande för vår del också men det är jobbigt att klä upp sig sätta på leendet när det känns som om man går sönder inuti. För det första hade jag inte inspiration, ingen lust ville helst lägga mig och dra täcket över huvudet men det kan jag ju inte. Det är ju andra som räknar med mig, ¨som sonen jag måste ju för hans skull.

Tvingade in mig i duschen lade i färg i håret för att försöka pigga upp det lite. Det säga att det första det syns på om man mår dåligt är håret. Jag lovar er att det här året märks på mitt. Hur ofta jag än tvättar så ligger det livlöst. Bara en dag sedan ser det smutsigt ut och otvättat. Såg i något inlägg någonstans efter uppdrag granskning någon som tyckte att jag åtminstone kunde försökt fixa till mig. Det hade jag samtigit som jag inte ville göra mig till, då hade jag säkert fått anmärkningar för det. Titta vad hon ser stylad ut det var nog bara för att komma med och visa sig på TV.

I vilket fall. Sedan skulle jag ta fram en ny parfym dagen till ära och tappar den… rakt i stengolvet i badrummet. Det var en stor dyr flaska. Nu går det knappt att gå in där. Undrar hur länge doften, lukten som nu känns som stank kommer att sitta i. Sedan då jag skulle sätta på mig örhängen tappar jag ena pluppen på baksidan. Det tog nästan 30 minuter att leta reda på den. Tröjan jag skall ha fastnar i något och jag drar upp en stor reva så det var den tröjan. Kunde kvällen börja bättre? Definitivt.

Var det någon som märkte något under kvällen? Tror inte det, man börjar bli expert på att inte låta det märkas. Det trasiga inuti som får en att vilja skrika rätt ut, får en att vilja slå någon (naturligtvis inte vem som helst utan vissa inblandade omänskliga varelser)

Hela jag protesterar, vi har inte gjort något avslut och vi har inte accepterat ett avslut. Vi skulle aldrig acceptera ett av slut.
Men det som förvånar mest är att förvaltningen redan bestämt utgången innan utredningen är klar. Det var på deras recomendation utskottet hade tagit beslut. Att det gamla utskottet hade den åsikten det visste jag men nu med allt nytt folk och socialchefen som gått ut i media och lovar upprättelse gör det samma får jag bevis efter bevis för.
Handlar om att slösa på skattepengar och handlar om att göra något bara för syns skull, för att det skall se bra ut. Man gör det man är ålagd även om tanknen ifrån "vissas sida" är att det inte kommer att leda till något. En hel utredning som kostar miljoner trots att man redan bestämt sig för hur det skall bli?
Som sagt tur att det nu blir en ny nämnd och ett nytt utskott och jag hoppas att de har mer sunt förnuft och är mer rädda om sina innevånare än de tidigare var.