Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

fredag 30 november 2012

Familjehem en växande marknad

Då blir det Stockholm igen.

Hittade en artikel i Sydsvenska dagbladet.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fosterhem-en-vaxande-marknad_5986731.svd
Utifrån att det är så svårt att få tag i familjehem är det nu en växande marknad. Men risk, min pasus, att en del hem blir familjehem som inte borde bli familjehem. Känner till några som kommuner först ratat som sedan blir familjehem genom organisationer istället.
”Vi får sämre översyn samtidigt som det är mycket dyrare”, säger Kerstin Lidman, socialchef i Sollentuna kommun

–Vi har en ständig brist på familjehem. Det är inte så framgångsrikt att placera barn på en institution. När de kommer ut därifrån har deras familjesituation inte förändrats. Därför satsar vi mer på familjehemmen numera, säger Kerstin Lidman.
Svårigheten att få tag i familjer har nu öppnat dörren för en ny verksamhet. Privata företag rekryterar fosterfamiljer och förmedlar sedan platserna till kommunerna mot en högre ersättning.
Sollentuna är ett exempel där de inköpta familjeplatserna ses som ett stort problem, även om det inte behöver innebära någon skillnad för de placerade barnen.
– Det är främst en ekonomisk fråga. Vissa av de här barnen får en uppväxtplacering vilket innebär att de stannar hos familjen tills de är 18 år. Då gör vi utbetalningar till det privata företaget varje månad under den perioden, säger Kerstin Lidman, socialchef i Sollentuna kommun. 
 
Bristen på familjehem kan få andra konsekvenser. Trots att HVB-hemmen, för boende och vård, inte ska ses som ett alternativ till ett familjehem så kan de ändå bli en nödlösning för de som saknar plats hos en familj. Hemmen är till för ungdomar som är självdestruktiva eller har behov som gör att de inte kan bo hos en familj.
I en rapport som BO, Barnombudsmannen, presenterade i veckan berättar intervjuade barn som placerats på HVB-hem om allvarliga missförhållanden. Det rör sig om bestraffningar, kränkningar i form av kontroller av mobiltelefoner och förbud mot att få träffa familjemedlemmar.
BO kräver nu att barnens rättigheter tydliggörs genom att skärpa lagstiftningen för HVB-hemmen.
 
Hur kan det fortfarande få finnas brister i omhändertagandet av placerande barn?
– Det handlar om en kvalitetsutveckling där olika kommuner kommit olika långt. Jag har sett de här bristerna under lång tid och det var därför jag sa åt BO att prata med barnen själva, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).
Hon har tidigare sagt till SvD att det kan bli tal om flera lagändringar för att stärka de placerade barnens rättigheter.
Maria Larsson uppmanar alla kommuner att vara noga med att välja boenden som ger en bra vård.
– Om ett hem inte fungerar så bör man avsluta kontakten, säger hon.
 
Men Maria Larsson. Fortfarande inte ett ord om handläggaransvaret eller vad som händer med dem som brister i det.
Fortfarande är det på familjehemmen som skulden läggs.
Ändå läser man här:
http://hn.se/nyheter/halland/1.1856260-fortfarande-oklart-varfor-olle-maste-flytta
Det är oklart om Olle får stanna. Det står om : Familjehemmet har sedan tidigare kända brister, familjen har skulder hos Kronofogden, hemmet har ansetts stökigt och huset i behov av renovering.

Inte ett ord om att skulden är ifrån en sköntaxering efter ett tidigare företag eller att skulden nästan är betald. Inte heller att det stökiga huset eller renoveringsbehovet beror på att de inte kunnat renovera inna eftersom pojken reagerat med depression eller panik vid alla förändringar tidigare.  Nu håller de på och är snart färdiga. Där vill man inte avsluta på grund av att familjen missköter uppdraget utan av någon anledning som ingen förstår.

Sammanbrottsutredningen skall visst vara klar. Den socialstyrelsen fick utifrån oss. Att se över hur många barn, orsak och hur ofta små barn omplaeras. Det handllar om barn mellan 0-10 år. Kan säga direkt att det största felet med utredninge är att de frågat fel personer. (Återigen gör ju myndigheter aldrig fel) de har frågat handläggarna. Även i vårt fall hade de fått till svar att det var behövligt.

torsdag 29 november 2012

Stockholm igen

Är trött.
Det händer för lite, för sakta.
I morgon åker jag till Stockholm igen. Denna gången skall jag träffa den som ser över LVU lagen  och de delar i SoL som har med LVU att göra.
Utredningen skal vara klar 2014.

Talade med en politiker som varit på ett möte i veckan. De hade talat om socialtjänstfrågor. Missförhållanden rörande barn. Barn som utsätts ännu mera genom att handläggare fattar dåliga beslut för redan utsatta barn. Där hade en åhörare sagt att det händer varje dag, det är mycket värre än vad någon vill tro. Det är ju precis vad jag säger också.

Talde även med det ombud som företrder de två flickorna i Töreboda. Hade ett bra samtal och kunde ge lite råd som hon skulle framföra. Fick även lite åsikter som jag skall ta med mig i morgon.

I Sundsvall säger tjänstemännen att socialförvaltningen håller på att haverera. http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.5316044--socialtjansten-pa-vag-att-haverera-
vet inte om det är politikernas fel. Har 7 ärenden där som vad det ser ut är felhanterade. Men ingen vågar anmäla då de är rädda för represalier.
Ibland blir jag även trött på fegheten hos familjehem. Man lägger ner, tiger, trots att barnen far illa, bara för att man är rädd för anmälningar, att inte få fler uppdrag, att smutskastas. Men jag undrar hur man kan leva med sig själv om man inte gör vad man kan. Vad skall man svara om barnen en dag kommer och ställer en mot väggen och frågar: vad gjorde du? Älskade du mig inte tillräckligt?

onsdag 28 november 2012

Förklaring men ingen ursäkt

I ärendet runt pojken i Eksjö som skall omplaceras ligger det nu ett inslag ute om att mamman faktiskt ville att pojken skulle vara kvar där han var.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5359896 Hur gör de nu? inga anhöriga. Pojken mår bra där han är. Mamman ville att han skulle vara kvar likaså visar alla utredningar det. Hoppas på att de river upp beslutet och låter honom stanna.

I våras var det två barn som utsatts för sexuella övergrepp i ett familjehem. Direkt skall man nu skärpa granskningen av familjehem.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/granskning-av-familjehem-maste-skarpas_7704124.svd?utm_source=sharing&utm_medium=email&utm_campaign=20121127
Missförstå mig inte. Jag tycker att granskningen skall fungera och familjehem som missköter sina uppdrag skall inte vara familjehem.
Det jag reagerar över är att då det gäller ett familjehem som missköter sig så händer det något direkt men då barn missköts av socialen händer inget.

Nu kom domen. Fosterpappan som förgrep sig på barnen i våras har fått sitt straff. 8 år. http://www.svd.se/nyheter/stockholm/atta-ar-for-valdtakter-pa-jourhem_7704094.svd?utm_source=sharing&utm_medium=email&utm_campaign=20121127
Men kommer han också ut efter halvtid? det innebär i praktiken 4 år medan han förstört hela livet för de två han förgrep sig på. http://www.expressen.se/nyheter/jourhemspappa-doms-till-atta-ars-fangelse-for-valdtakt/
Det blir i och för sig inte lätt att först åka in. Att inte få ta några beslut själv inte ens när du skall gå på toa, ha övervakning, alltid vara påpassa, kollad. Inte få träffa sin familj så ofta, inte få ringa eller gå ut.  Det i sig är jobbigt men visst förtjänar han det.
Jag vara med i en besöksgrupp på ett av fängelserna i många år och vet därför att fångarna brukar ha sin egen heder och den gäller just vid brott mot barn, särskillt sexuella övergrepp. Gissningsvis får han sitta isolerad för sin egen säkerhets skull.
Det är inte utan att jag hoppas att han får det lika traumatiskt som de barn som bodde hos honom.
Vet att de flesta, det sägs 99% själva har utsats för övergrepp. Men det är en förklaring men ingen ursäkt.

Talade igår med en familj till som håller på att råka illa ut. Eller rättare sagt familjen till ett barn som håller på att råka illa ut. En pojke på 2 1/2 år som bott i familjen sedan han var knappt 1/2 år.
De hade gjort en utredning om det var möjligt och mamman klarade inte ens att vara "ren" under den. Nu skall han ändå hem i december är det sagt  som motivation för henne att sluta. Man vet alltså inte ens om det är möjligt. Men barn är väl inte experiment? Dem tar man väl inte hand om på försök?  Jag känner mig så trött och uppgicven. att det inte tar slut.

tisdag 27 november 2012

Överförmyndarnämnden

Det slutar aldrig förvåna mig hur mäniskor som är satta att stötta eller hjälpa utsatta gör något helt annat.
I Varberg har man granskat överförmyndarnämnden.
http://hn.se/nyheter/varberg/1.1850261-uppenbara-brister-hos-overformyndarnamnden-i-varberg
Ett av de allvarligaste fallen gäller ett arvsskifte. Den gode man som utsetts visade sig vara gift med huvudmannens syster. Svågern är alltså jävig och en ny ställföreträdare borde ha utsetts för att bevaka huvudmannens intresse vid arvsskiftet.
 - Boupptäckningen gjordes 2007 och fortfarande har huvudmannen inte fått sitt arv, säger Lars Schill.
 Ytterligare ett par mycket allvarligt fall har upptäckts där barn inte har fått sina intressen tillgodosedda. Och i drygt tio fall har slarv med aktnummer och liknande upptäckts

Då har  styvpappan som misshandlade Bobby till döds tillsammans med Bobbys mamma släppts ut.
http://www.expressen.se/nyheter/bobbys-styvpappa-fri-efter-sex-ar-i-fangelse/ Han har avtjänat 2/3 av staffet och det blev 6 år. Jag förstår inte varför man sätter straff som ingen avtjänar iallafall.

Inget juridiskt skydd

Ännu en artikel om killen från igår. Här kallas han Olle http://hn.se/nyheter/halland/1.1850900-attaarige-olle-kan-tvingas-flytta-igen
Det står:
Efter ett halvår började Olle slappna av. I dag, flera år senare, går han i skolan, har utvecklats fint och har blivit en del av familjen. Lena och Lars biologiska barn, som är äldre, ser honom som en lillebror.
 
- Vi har tänkt adoptera honom när han fyller 18 år så att han också kan ärva oss. Det känns självklart, han är ju lika mycket en av oss, säger Lena.
 I vintras ville en kommun placera en tonåring hos Lars och Lena. I kommunens utredning rekommenderas familjen av alla referenser, de beskrivs av socialsekreterare och andra som "fantastiska" "engagerade", "duktiga" och "kompetenta". Även Eksjö kommun, som ansvarar för placeringen av Olle och stiftelsen Smålandsgårdar, sa ja med bästa rekommendationer.

Faktum är att det var om jag förstod saken rätt Eksjö själva som placerade den sista även om det var genom Smålandsgårdar. De vill alltså flytta honom på grund av en placering de själva gjort. Som de nu påstår är för mycket.
Skall även tillägga att mamman nu är död. Killen skall inte hem och han har inga, vad man vet, levande anhöriga.

På slutet får enhetschefen en fråga:
Generellt, vad krävs för att socialtjänsten ska överväga en så avgörande åtgärd som att flytta ett barn från en familj?
- Det kan vara en sammanvägd bedömning.
Det stämmer inte. Det finns tre skäl till att flytta barn. Misshandel, sexuella övergrepp eller fara för barnets liv. Ingen av orsakerna finns här.

En kompis skrev:
"det finns inget juridiskt skydd för de barn vi talar om. De är hänvisade till tjänstemän på socialbyråerna och deras uppfattningar o tolkningar. Om en psykolog kallad av socialtjänten tas in är det med baktanke att denne skall stärka socialtjänstens utlåtande. De lagar som tas ger inte barn rättsskydd. Tro mig o kalla mig haverist...ok men då är jag det".

Det får jag säga att i så fall är jag det me´.

Vad gäller barn som omplaceras så hävdar man att barn som har en bra anknytning klarar att få en ny anknytning. Och för dem som inte har någon kan det bara bli bättre.
Men om de redan har en anknytning och familjen inte gjort något fel? Varför skall barnet då fråntas allt?  Det spelar ju ingen roll om de kommer till ett bra familjehem det är ändå en förlust för barnet. De måste förlora något för att få något nytt. Sedan kan man undra hur många gånger skall de klara av en ny anknytning? tillsist vågar de ju inte knyta an alls .

måndag 26 november 2012

Filip 8 år

I Eksjö är det ett ärende där en pojke bott 4 år i sitt familjehem. Mamman är missbrukare och pappan vet de inte vem han är. För att göra en lång historia kort har en först handläggare, sedan en enhetschef bestämt att han skall flyttas. Han har ett flertal diagnoser som framkommer i inslaget.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5358416
Talade med ordförande i går.
Det var ju dags för vårdnadsöverflytt och det var upprinnelsen till alltihop. Det var då de sänkte arvodet markant och då familjen inte antog det (han äter mediciner som inte täcks av högkostnadsskydd och det krävs att en person är hemma m.m.) så får de höra att de inte älskar honom nog och han skall flyttas. Men det är ju inte kärleken de betalar för utan vården av honom. De har inte fått betalt sedan i maj tror jag det var.
Pojken vill inte flytta. Familjehemmet vill inte att han flyttas. Hans mamman vill inte att han flyttas. Då försöker socialen att ta vårdnaden ifrån mamman för att kunna verkställa beslutet.
Hon har inget umgängen med pojken men förstår ändå att han borde få stanna och protesterar muntligt.

De gör ändå utredning efter utredning för att bevisa att han behöver flyttas. Nu har de gjort tre och alla visar samma sak. Han skall vara kvar, han mår bra där han är och utvecklas där han är. mer än man kunnat hoppas på. En utredning visar t.o.m. att om han flyttas är det risk att han går ner i en så djup depression att han dör. Ändå tas beslutet.

I inslaget talar de om att en utredning visserligen säger att det är lite rörigt och familjen har skulder. Inget om att rörigheten beror på att de inte kunnat renovera då de tänkt. De första åren klarade pojken knappt av att de byte en duk eller en gardin. Skulderna beror på en skön taxering efter ett nedlagt företag och den är nästan betald.

Då fosterfamiljen i panik försöker få tag i mamman för att få hjälp eller stötta henne i ett överklagande får de kontakt med en granne. Grannen går och knackar på gång efter gång. Efter ett tag tycker han ändå att det är något konstigt. Han ringer polis som går in och hittar henne. Hon är död sedan ett tag...
Det visar sig dessutom att pojken inte är svensk utan finsk medborgare. Hur skall de reda ut detta??
De måste ge honom en ny vårdnadshavare och hur skall den som aldrig träffat honom motivera att hans skall flyttas trots att tre utredningar visar motsatsen?

HUr kan man behandla barn på det här viset? Har de inget lärt sig?

söndag 25 november 2012

Det kan gå snabbt utför

Hittade även ett inslag på tv runt barns sitution i världen.
http://www.svt.se/why-poverty/valkommen-till-varlden
130 miljoner barn föds i världen varje år. Om du föds i Kambodja är sannolikheten stor att din familj lever på mindre än 7 kronor per dag.
 Och i Sierra Leone är chansen att nå ett års ålder hälften så stor som i övriga världen. Där finns bara 78 utbildade barnmorskor åt en befolkning på nära sex miljoner.
 Ett nyfött barn i den här regionen har ungefär samma överlevnadschanser om ett barn som föddes i Europa på 1700-talet.

Så har vi det iallfall inte i Sverige. Men barn har det dåligt på andra sätt.
Att det finns barn som inte klarar av att gå till skolan av olika anledningar vet vi. Att det finns mobbing och utsatthet vet vi. Läste en blogg av en mamma som tvingas lämna sitt barn trots att han inte vill
http://www.sannanovaemilia.se/vi-begar-overgrepp-mot-vara-barn-varje-dag/

Hittade även ett radio inslag runt en ex kändis, Pia Degermark. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=909&grupp=17557&artikel=5331636
Hon var filmstjärna och känd som kungens flickvän. Hon träffade en kille, fick barn, mensedan gick det utför. Hon fick anorexia, började droga, fick ett barn till som socialen tog ifrån henne. Idag bor hon hos mamma. Programmet handlar om hur det kunde gå så snett.

lördag 24 november 2012

Satsa hemma

Idag har jag träffat en minister och tre riksdagsmän. (och kvinnor)
Lobbar på som vanligt.
Nu är jag lite trött, men jag hittade denna

 Foto

Jag har ofta undrat varför man satsar så mycket utomlands men glömmer de som är nära. Har galor och samlar in pengar för barn i andra länder när barn far illa här.

Det är ju förlag till förbättringar på gång. Det har varit debatt i riksdagen runt förslaget om stärkt stöd och skydd för barn och unga. Har injte hunnit lyssna än men här kan ni höra själva vad de föreslår.
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H001SoU4&doctype=bet

fredag 23 november 2012

Hann inte

Igår var det en sådan där dag då jag knappt hann andas. Först jobbade jag som vanligt. Sedan har jag dragit igång ett projekt där en eleverna på en skola, på sin hemkunskap, bakat till utsatta familjer inför jul. Det är tillsammans med "Håll grytan kokande" som finns i många städer. Ett projekt som Frälsningsarmen har. Det avslutades i går och press var där.
Sedan kämpar vi för att skolan där sonen går skall byggas ut. Det var möte med politikerna i går kväll. Jag och en tjej till stod väl lite som ansvariga och inbjudande. Hade naturligtvis även ringt press som var där. Kom hem vid 22 och då orkade jag bara inte.

Det är förvånansvärt få som nappade på eller gjorde något av moderaternas förslag om att adoptioner i Sverige skall bli lättare. Att man skall vårdnadsöverflytta i högre utsträckning än nu.
Hittade ett inslag på Svt http://www.svtplay.se/video/596556/21-11-21-00 18.23 in i programmet.
Ulf Kristersson säger att man på något sätt gett upp tanken på inhemska adoptioner och det vill de ändra på. de s.k. uppväxtplaceringarna.

Det är 250 små barn som bott över tre år, som borde vårndadsöverflyttas. Men då uppdrag granskning gjorde sitt program var det ca 800 barn som var så små då de placerades, där det inte finns några utsikter att de skall kunna komma hem. Som har hela sin anknytning hos fosterfamiljen.

Där är även en intrevju med en tjej som växt upp i ett och samma familjehem. Hon har bott i samma familj sedan hon var 11 månader. Precis som vår pojke.

Hittade även ett inlägg om familjehems vård. http://www.socialpolitik.com/grasrotsinlagg-om-familjehemsvard/ De kritiserar de metoder som används för att utreda familjehem.
Idag finns inte något enhetligt system för att utreda familjehem. IMS (Institutet för utveckling av metoder i socialt arbete) gjorde 2009 en systematisk kunskapsöversikt över vilka utrednings- och bedömningsinstrument som finns för rekrytering av familjehem. Man konstaterar där att en svensk standardisering för utredningar skulle föra med sig flera fördelar. Utvecklingsarbetet mot en sådan standardisering måste fortsätta för att gynna barns uppväxt i familjehem.
Ett vanligt sätt att utreda familjehem är med hjälp av Kälvesten/Meldahls djupintervju.
(”Familjepsykologi”, Liber 1982.) Intervjun bygger på objektrelationsteori och har ett tregenerationsperspektiv.

Man hävdar att de är gamla och förlegade. Vet inte så mycket om det även om jag genomgått ett antal.


onsdag 21 november 2012

Äntligen

Moderaterna har lagt ett nytt förslag
http://www.dn.se/nyheter/sverige/m-vill-underlatta-for-inhemska-adoptioner
I dag finns omkring 250 barn under fem år som har varit placerade i svenska fosterhem i mer än tre år.
– I de här fallen bör man pröva frågan om adoption. I dag är den vägen ofta avstängd trots att det inte finns något i svensk lagstiftning som utesluter nationella adoptioner, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, som leder gruppen som nu slipar på de sista detaljerna i Moderaternas nya barnrättspolitik. Före jul ska en första delrapport överlämnas till partistyrelsen.

Moderaterna vill öka inhemska adoptioner och öka antalet vårdnadsöverflyttningar http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5353206
För att ge fosterbarn en stabilare uppväxt ska inhemska adoptioner bli vanligare. Det är ett av förslagen i Moderaternas nya barnrättspolitik, skriver Dagens Nyheter.

– Det är en paradox att vi är världsledande på internationella adoptioner men att vi samtidigt nästan har avskaffat nationella adoptioner. Som det fungerar nu skyddar vi de vuxnas intressen och sviker barnen, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till tidningen.
Moderaterna vill också att vårdnaden om fosterbarn oftare än i dag flyttas över till fosterföräldrarna för att ge barnen en tryggare tillvaro.
En första delrapport om Moderaternas nya barnrättspolitik ska överlämnas till partistyrelsen före jul.
ÄNTLIGEN

Vi vågar inte driva frågan om adoption berättar ett familjehem trots att barnet bott där i hela sitt liv.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-vagade-inte-driva-fragan-om-adoption



tisdag 20 november 2012

Mycket barnkonvention

Det skrivs mycket om barnkonventionen just nu.
Hittade en debattartikel till
http://debatt.svt.se/2012/11/16/det-ar-dags-att-barnkonventionen-blir-svensk-lag/
Det är Maroia Larsson själv som skriver:
Jag är övertygad om att de flesta  som med gott uppsåt arbetar nära barn – i frivilligorganisationer, i fritidsverksamheter eller i skolan – strävar efter att lyssna till hur barn vill ha det. Men det sker inte alltid metodiskt eller med den kunskap och utbildning som krävs.

Det är särskilt viktigt för barn som är utsatta att bli lyssnade till. När det ges möjlighet och om ett barn känner tillit, vill många barn berätta om sin situation. I många fall skulle socialtjänsten ha varit en naturlig samtalspartner, men de flesta har inte denna slags tilltro till socialtjänsten. Därför behöver kommunerna göra sin socialtjänst öppen och tillgänglig och sprida information till barn och ungdomar att man är till för dem.

Ett sådant uppdrag ges nu.
 
Bra säger jag men med risk att låta som  en repig skiva som hakat upp sig; Vad händer då de som skall lyssna inte gör det? Vad händer om de som skall ha gott uppsåt inte har det?
hon skriver att många inte har tilltro till socialtjänsten. Instämmer men den kommer inte för att socialtjänsten blir mer öppen utan därför att de som jobbar där gör ett bra jobb. Och förutsättningen för det är först och främst en bra utbildning. Sedan konsekvenser om de inte gör det de skall.
Hon skriver:
För barn som lever i en utsatt situation  är det extra viktigt att de får komma till tals. Inom socialtjänsten krävs ibland beslut om sociala åtgärder som kan vara omvälvande för en familj. Varje barn som placeras i familjehem eller hem för vård och boende (HVB) ska därför ha en egen socialsekreterare. Detta ingår i de förslag jag lagt till riksdagen och som kommer att beslutas nästa vecka. Det ger placerade barn bättre möjligheter att berätta om sin situation och även att slå larm vid missförhållanden.

Att ha respekt för barns åsikter är en skyldighet enligt Barnkonventionen. Barn är kloka och de kan ofta ha vettiga förslag till lösningar. Låt oss därför vara kloka vuxna som slår följe med dem.
 Visst förstår jag intentionerna och det är bra att alla barn skall ha en handläggare. det är många som inte har det eller fått byta otaliga gånger men ett barn har inte ens rätt att byta om det inte känner att handläggaren inte lyssnar.

som sagt det skrivs nu mycket om barnkonventionen och vad bra det skulle bli, men jag saknar fortfarande förslag på hur man gör då man skall lyssna till barnen. hur man gör rent konkret. Sedan saknar jag förslag på andra förbättringar och sist men inte minst saknar jag föslag och åtgärder på vad som händer om man inte gör det man bör göra.



måndag 19 november 2012

investera i ungdommar på glid

Det första jag hittar idag är rubriken:

Barngänget skulle våldta 14-årig flicka 

http://www.expressen.se/gt/barnganget-skulle-valdta-14-arig-flicka/
Två tioåringar vilt påhejade av en femtonåring. Vart är samhället på väg?


Sedan hittar jag något som ger lite hopp. I Borås http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5350148 har man börjat inse det lönsamma i att investera i ungdomar på glid.
– Det är egentligen inget konstigt vi har gjort, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S). Vi använder den teknik som används för att beräkna investeringar i hus och vägar, men överfört det sättet att räkna på mänskliga investeringar.
Många undrar om inte det är cyniskt att räkna på det sättet, men det håller Lars Stjernkvist inte med om:
– Det är ju när man börjar räkna på vad man faktiskt tjänar som man inser att det som är mänskligt bra också är ekonomiskt klokt.
Genom en social investeringsfond ska kommuner ha extra pengar att satsa på att tidigt förebygga problem som kan uppstå för barn och ungdomar och på lång sikt minska ungdomsarbetslösheten. Men det är också en beräkningsmodell, där man kan räkna ut vilka ekonomiska vinster de tidiga insatserna får för kommunen.
– Pengar från fonden ska bara gå till projekt som ger kommunen ökande vinster eller minskade utgifter, på så sätt kan man satsa ännu mer pengar i framtiden, säger Lars Stjernkvist.
 
I Norrköping har modellen används i två år med bra resultat

söndag 18 november 2012

Insatser utan verkan

Ja att barn far illa varje dag hopas jag ingen tvivlar på. Frågan är bara vad man gör åt det.
Såg att SKL fått ett uppdrag att se över och stärka barnen rättigheter
uppdraget http://www.skl.se/press/pressmeddelanden/stor-satsning-pa-barnets-rattigheter
– Med denna satsning får vi ett barnperspektiv på såväl vardagens tillvaro som i den offentliga verksamheten. Alla kan bli bättre när det kommer till att stärka barns rättigheter och här visar viljan att vi också ska bli det. När våra barn får en bättre tillvaro är vi alla vinnare, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.
Barnombudsmannens uppdrag är att sprida och kommunicera regeringens strategi för att stärka barnets rättigheter inom alla verksamheter på kommunal och statlig nivå. Uppdraget har fått namnet Pejling och dialog. Samtidigt lanserar SKL en internetbaserad vägledning för arbetet med barnkonventionen för att barnets rättigheter ska få komma till uttryck i verksamheter, beslut och åtgärder.
 
Det är en gemensam satsning.och jag hittar även en debattartikel runt det: http://www.skl.se/press/debattartiklar/gemensam-satsning-ska-starka-barns-rattigheter
det står bl.a:
Med de satsningar som presenteras här stärker vi barns rättigheter genom:
• Att lyssna till barn och unga i frågor som rör dem
• Ökad kunskap om barns och ungas levnadsvillkor
• Ökad kunskap om barns rättigheter
På varsina områden gör vi alla insatser, men det är tillsammans som vi kan göra viktiga framsteg. Barndomen går aldrig i repris
 Men nu klagar jag igen. Vad hjälper det om man talar om barnen rättigheter och stärker dem. Vad hjälper det om man skall lyssna på barnen, om man informerar om dem om vad som gäller om det inte går att komma åt dem som inte följer lagarna, inte  bryr sig om det, inte gör som de skall?
Då blir lagarna verkningslösa. då blir alla insatser verkningslösa.
Det finns lagar men insatserna behöver läggas på att de skall följas. Det måste bli konsekvenser då någon inte följer dem. Inte sätter barnet i första rummet. Inte lyssnar.

lördag 17 november 2012

Umgänge med misshandel

Fick en länk till en debatt artikel ifrån en riksdagsman i socialutskottet Roland Utbult tillsammans med Maria Larsson
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1127061-barnens-rattigheter-maste-starkas
Frågan om barns rättigheter måste bli en förstasidesfråga, skriver Maria Larsson och Roland Utbult (KD).
 
Jag talade med honom strax innan och vi talade om att barnkonventionen borde bli lag. Han sa skriv ner varför du tycker att den skall bli lag. skriv bara två tre korta rader.
Jag skrev:
Om barnkonventionen hade varit lag hade Hadile kanske inte behövt riskera att utvisas. Om barnkonventionen hade varit lag hade socialtjänsten i Töreboda sannolikt inte kunnat behandla flickorna i Töreboda så illa som det beskrevs i TV4:s Kalla fakta nyligen. Man hade enligt konventionen tvingats att lyssna på dem.
Läs igenom artikeln ni hittar mina ord, rakt av, i avslutningen.

Igår talade jag med en kvinna som arbetar som familjehem.
Där har de av sina placerade barn fått veta att pappan under umgängen över helger misshandlar dem och det är riktigt illa. Hon anmäler till socialen och det är lite bråttom eftersom barnen egentligen skall hem på umgängen över helgen. Nu har hela veckan gått utan att något hänt. Ingen har ens hört av sig.
Hon tvingas skicka barnen på ett umgänge de far illa av utan att kunna göra något.
Barnen som äntligen berättat och hoppades på en förändring tvingas ändå åka.
Det är så det vänder sig i magen på mig.
Samtidigt hittade jag ett inslag där socialen anmält en pappa till polisen. En pappa som misshandlar gång på gång. Men hos polisen blir utredningen liggande.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/utredning-blev-liggande-ett-ar

fredag 16 november 2012

En tvååring i Kalmar

Att det aldrig tar slut.
Öppnar här på morgonen och hittar :
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15775494.ab
Ännu en liten två åring som får se dem hon ser som sina föräldrar bara försvinna. Få känna sig övergiven av dem hon sett som sina föräldrar. En till som tror att ingen vill ha henne och undrar varför de som hon älskar bara försvann.
När vi lämnade henne för att hon skulle ta flyget upp så skriker hon "mamma förlåt, förlåt, kom tillbaka", berättar Helen tungt.
Barn lastar sig själva. Tror att det är deras fel. Att de gjort något dumt och att det är anledningen till att föräldrarna inte vill ha dem.
Hur kan man göra så med barn? Varför skall föräldrarätten vara så stark? Särskilt då det är på bekostnad av barnens rätt, barnens väl och ve. Barnens trygghet.
Helen förstår att mamman vill vara nära sin dotter, men hon har fått erbjudande om att åka gratis till Kalmar en gång i månaden för att få träffa henne. Samtidigt har läkare och dagis skrivit under på att en flytt för Linda inte är bra för hennes fortsatta utveckling.
– Dagis har sagt att hon trivdes så bra här. Läkaren tycker inte att det är bra att de flyttade det här stackars barnet, säger Helen.

Tidningen Östran hade nyheten på sin förstasida i går. De har även varit i kontakt med David Isaksson som är chef för individ- och familjeomsorgen i Lycksele.
Han är ansvarig för beslutet att flytta Linda från sitt hem.
– Vi har gjort en helhetsbedömning och tagit ett bra beslut för flickan, säger han till tidningen och tillägger:
– Vi står för vårt beslut.
Han uppger även att kommunen har en annan uppfattning än Helen och hennes familj när det kommer till att flytten inte är bra för Linda.
– Vi har olika uppfattningar, vi och familjehemmet, säger David Isaksson som menar att Kalmar var en provisorisk lösning.
Visst de säger att de har barnperspektivet att det är för barnets bästa men jag hävdar att det är ett vuxenperspektiv.

Barnkonventionen måste bli lag.
Hittade en artikel runt det:
-Vi gläder oss åt att de fyra allianspartierna har börjat gå i takt och åt rätt håll när det gäller barns trygghet och rättigheter, säger Anders Andersson och Roland Utbult, riksdagsledamöter för Kristdemokraterna i Socialutskottet.

Regeringens proposition "Stärkt stöd och skydd för barn och unga" innebär ändringar i socialtjänstlagen och ett aktivare arbete i socialnämnderna för barns rätt. Det är viktiga steg för att stärka skyddet för barn som far illa eller riskerar att fara illa. Vi vuxna måste se barnen som individer och lyssna på dem. Deras rättigheter får inte kränkas.

-Vi kristdemokrater har länge krävt att barnkonventionen ska inkorporeras som svensk lag. Det är fortfarande vårt mål. Socialutskottets betänkande ger stöd till regeringens initiativ om en ny och framåtsyftande utredning.

- Det som nu kan bana väg för att barnkonventionen blir svensk lag är den av barn- och äldreminister Maria Larsson aviserade utredningen som ska utreda fördelar och nackdelar med att inkorporera barnkonventionen i svensk lag.

http://andersarena.blogspot.se/2012/11/ett-steg-narmare-lag-om-barnkonventionen.html
Det vore på tiden, men under tiden det utreds så förstör vi barn efter barn.
och de har inte tid att vänta

torsdag 15 november 2012

Varför???

Fick igår ett SMS ifrån en familj jag har kontakt med. De har en pojke som man var på väg att flytta ifrån dem. Han har bott där 4 år
Hon skrev:
Fick ett samtal ifrån enhetschefen i E Nu skall de flytta honom i alla fall. Jag är helt förstörd, vet inte vad jag skall göra.
Han har ett flertal diagnoser och har misskötts av socialen (bodde i ett familjehem som misshandlade honom) innan han hamnade hos dem.
Tre utredningar har visat att han mår bäst där han är ändå kommer de fram till att han skall flytta. BUP är inkopplad och de säger att om man flyttar honom kommer han inte att klara det utan kommer att dö.
Ändå har man tagit beslut på att han skall därifrån.
Det är inte verkställt än eftersom man inte hittat ett nytt hem. 

Pojken vill inte flytta, familjehemmet vill inte att han flyttar, de älskar honom.
Mamman vill inte att han flyttar så nu försöker man ta vårdnaden ifrån henne för att kunna rycka upp pojken.
Har ringt press och hoppas att de gör något stort av det och sätter press på politikerna.

Då jag ringde runt för att försöka hjälpa dem ringde jag av olika anledningar en annan familj som råkade illa ut för två år sedan. De förlorade ett barn som bott länge hos dem.
Jag frågade naturligtvis hur det var eftersom det var ett tag sedan. Jo de har gjort det igen berättar familjehemsmamman.
De hade ytterligare en flicka som var två då hon kom nu är hon tretton.
I somras ville mamman ha hem henne.
Handläggaren påstår plötsligt att flickan inte mådde bra hos dem längre och ljög samtidigt för flickan och lovade att hon skulle få träffa familjehemmet hur mycket hon ville och hon skulle få vara där på helger m.m.
Då hon flyttat visade det sig ju inte vara sant.
Det fungerade inte så bra hos mamma heller så snart var BUP inkopplat.
BUP kom snart fram till att det förmodligen är hemma hos mamman det är problem och vill att hon skall bo någon annanstans under utredningstiden.
Nu kommer samma handläggare och frågar om de kan ta flickan igen under utredningen och medan de utreder om en hemflytt överhuvudet taget är möjlig.
Det borde de ju gjort innan.
Och skall familjehemmet ta henne medan de utreder om de skall förlora henne igen?
Hur tänker de?
Jag blir trött och matt och vet inte vad man skall säga eller göra.
Varför är det ingen som reagerar?
Agerar?
Hur länge skall det här pågå?

onsdag 14 november 2012

Det rasar alltmer

Återigen en myndighet som får kritik. Grav sådan
http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1836025-socialstyrelsen-kritiserar-socialen-i-kungsbacka
"Inkomna anmälningar har inte hanterats skyndsamt." "Utredningar har inte avslutats inom den lagstadgade tiden. Part har inte underrättats om hur beslut överklagas. Avsaknad av dokumentation."
"Genomförandeplaner har inte upprättats. Bristande kvalitet i analysen av familjehemsutredning. Placering i jourfamiljehem pågick längre än vad lagstiftningen medger."
 
Det lär väl knappast bli böter där heller. Det är konstigt att en myndighet skall kunna misskötas så fruktansvärt. Hade ett företag gjort det och kritiserats gång på gång hade de inte fått fortsätta.

Hörde med en annan kommun. Där var det kaos. En chef hade övertalats att ta ansvaret sedan hade han inte klarat upp det och blev sjuk och skulle nu få sparken. Det fanns inte en enda erfaren handläggare på hela enheten. Samtidigt är det barn som far illa. Flera ärenden som jag känner till just i den kommunen där man sätter in åtgärder för sent eller inte alls trots att barnen far illa. Väl synligt och efter flera anmälningar händer det ändå ingenting.

Jag undrar hur långt det skall gå innan de ansvariga slår i nödbromsen. Till sist är risken att det havererat så mycket att det är svårt och tar för lång tid att reparera.
Jag vet inte vad som skall till.

I Mark får jag fortfarande den ena efter den andra berättelsen  runt barn och vuxna som far illa, som inte blir hörda eller behandlade omänskligt.

I ett ärende lika gammalt som vårt har en flicka mer eller mindre tagits ifrån sin mamma. Hon kunde inte bo kvar i familjehemmet där hon bodde. LVU föll men inte kom hon hem ändå utan placeras hos en anhörig. Den anhöriga bor i en annan kommun och en handläggare i Mark anmäler då att flickan far illa till den kommunen. Ett hem som de själva placerat ett barn i bara för att den kommunen nu skall börja agera istället. Det tar alltså inte slut även om man byter kommun. .

Fortfarande är det handlingar som inte lämnas ut och besked som motsäger sig själva men man som drabbad skall acceptera trots att de motsäger sig själva och ändå påstås att det är den drabbade som skall finna sig i planer eller något de bestämt trots att det inte stämmer.
Folk som blir utskällda av chefer och får höra att de borde söka jobb som lokal vårdare istället för det högre jobb de är utbildade till.

Jag blir bara trött.

tisdag 13 november 2012

Spädbarns rättigheter

Visste ni att så många som var tredje ungdom mellan 13-15 år har någon gång skadat sig själv.
http://www.skolporten.se/forskning/intervju/sjalvskadebeteenden-bland-ungdomar-okar

Att ungdomar skär, bränner eller slår sig själva är ett relativt nytt fenomen som har blivit alltmer utbrett. För de allra flesta handlar beteendet om att lindra ångest eller signalera att man inte mår bra.
– Att man skär sig handlar nästan aldrig om ett självmordsförsök, utan är ett uttryck för att man mår dåligt, säger Jonas Bjärehed

I studien fick över 1 000 högstadieungdomar svara på ett frågeformulär vid två olika tillfällen med ett års mellanrum. Omkring 40 procent svarade vid bägge tillfällena att de någon gång skadat sig själva.

Ja det märks på många sätt att barn och ungdomar mår dåligt.
Hittade även en debatt artikel.
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1124714-vilka-rattigheter-har-ett-spadbarn-
klistrar in hela för den är så bra:
Svenska staten, som gör anspråk på att inte räknas till skurkstaterna, anser sig vara i sin fulla rätt när den genom utvisningsbeslut åderlåter spädbarn på föräldraomsorg. Den drar sig i sin migrationspolitik inte ens för att bryta välfungerande – enligt intyg från barnpsykiatriker – symbiotiska relationer mellan spädbarn och deras mammor.
Oersättlig
Är det då så viktigt för ett spädbarn att ha tillgång till sin symbiotiska förälder? Svaret är att denna förälder är oersättlig, och i det svaret instämmer inte bara psykodynamiskt inriktade barnpsykologer utan numera även hjärnforskare.
Vi vill påstå att det är lika viktigt för ett spädbarn att ha tillgång till denna person som det är för en vuxen att slippa tortyr. Visserligen vet vi inte om det övergivna spädbarnets lidande i akutfasen av separationstraumat i intensitet kan mäta sig med den tortyrplågades helvete.
Orreparabla skador
I spädbarnets fall tillkommer dock något som är minst lika allvarligt, nämligen risken att skadas i utvecklingen av sin hjärna och personlighet. Redan några månaders avbrott i den symbiotiska samvaron – som Migrationsverket så ofta ställer till med genom sina utvisningsbeslut – kan ge irreparabla skador.
I FN:s konvention mot tortyr betonas att inga som helst omständigheter någonsin rättfärdigar att staten använder sig av tortyr. Vi frågar om staten någonsin har rätt att bryta en välfungerande symbios mellan ett spädbarn och dess vårdgivare. Finns det någon statsnytta som kan rättfärdiga att ett spädbarns tillvaro slås sönder, och vad skulle det i så fall vara för statsnytta?

Hjördis Gustafson speciallärare
Lars Ullerstam psykiater

Jag tycker särskilt om ordet symbiotiska föräldrar alltså inte nödvändigtvis de som fött dem utan de som vårdat dem. Att hålla barn ifrån deras symbiotiska föräldrar är likställt med tortyr.

måndag 12 november 2012

Tvärtemot eller bak och fram

Det är konstigt en del vill inget hellre än att stanna men får inte
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15758310.ab
Medan andra inte vill men tvingas.
http://www.exponerat.info/ensamkommande-erkanner-att-han-ljugit-om-sin-alder/


För ett tag sedan skulle ju en tvååring utvisas för att hennes mamma skulle få chansen att vara mamma trots att hon lämnat flickan. http://fostermamman.blogspot.se/2012/10/en-del-duger-andra-inte.html
Å andra sidan var det en pappa som inte ville mer än att vara pappa som skulle utvisas. var det ju en pappa som skulle utvisas http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5281110

Inkonsekvent och upp och nervända världen kan man kalla det.

söndag 11 november 2012

Nej det har inte blivit bättre.

en kvinna på Stockholms tjejjour slår larm. Det har inte blivit bättre. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barnets-basta-har-blivit-det-motsatta_7660190.svd?fb_action_ids=10151126449380418&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210151126449380418%22%3A138571462957052%7D&action_type_map=%7B%2210151126449380418%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=[]
Hon berättar om ett samtal där flickan berättar om övergrepp och misshandle och hur inte ens mamman kan skydda flickan. Hon skriver:

Hon ringde till tjejjouren där jag jobbar och grät. Den här helgen måste hon träffa sin pappa. Familjedomstolen har beslutat att hon ska spendera varannan helg där. Pappan är tidigare är dömd för misshandel inom familjen. Hon ringer till mig och säger att hon har ont i magen.
Hon berättar försiktigt, lite i taget, vad som händer under pappahelgerna. Hennes röst skär sig när hon berättar om hur pappa rör sig när han är full, om slagen, att hon blir våldtagen. Hon går fortfarande i mellanstadiet. Jag får prata med hennes mamma och hon gråter också. Jag skulle vilja säga till dem att strunta i det, låta bli, inte åka dit. Jag skulle vilja säga att vi lever i Sverige, vi har lagar här, lagar som skyddar barn. Men det går inte. Jag skulle ljuga.
 
Jag saxar lite
Vårdnadslagarna har förbättrats. På pappret. Barnets bästa ska alltid vara i fokus under en vårdnadstvist. Men det är inte alltid helt tydligt vad det innebär. Enligt föräldrabalken har barn rätt till en nära och god kontakt med båda sina föräldrar, men de har också rätt att växa upp utan våld. När ett barn blir utsatt för övergrepp och våld av sin vårdnadshavare krockar de här två principerna.
Rätten ska ta särskild hänsyn till föräldrars förmåga att samarbeta. Den förälder som säger sig vara villig att samarbeta kring barnet har alltså ett rejält övertag över den förälder som är negativ till delad vårdnad eller umgänge, även när det grundar sig i en oro över att barnet kommer att utsättas för övergrepp. Detta gör att allt fler mammor säger sig vara villiga att låta sitt barn träffa förövare, av rädsla för att förlora vårdnaden helt.
Domstolar och socialtjänstens rädsla för att barn skadas av att inte ha kontakt med bägge sina föräldrar, gör att det haglar av domstolsbeslut där barn tvingas till umgänge eller boende hos en förälder de inte känner sig trygga hos, som de inte vill träffa. Jag får prata med tjejerna. Det är till oss de ringer, chattar, mejlar. De berättar om övergrepp, om våldtäkter, om fulla föräldrar, och de berättar om socialtjänsten som inte lyssnar.
Det är vanligare än många tror att domstolar ger våldsamma pappor vårdnad eller umgängesrätt. 2005 kom en rapport från Barnombudsmannen där vårdnadstvister i domstol granskades. I 258 ärenden fanns uppgifter om fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. I 49 procent av 169 slutgiltiga domar dömdes det till gemensam vårdnad trots uppgifter om våld mot den andra föräldern eller barnet.
Vi är så måna om pappors rätt att vi glömmer bort barnen. Vi har polishämtning av gråtande och skrikande barn för att pappan ska få sin del av umgänget. Men om nu det bästa för alla barn verkligen är att ha kontakt med båda sina biologiska föräldrar, varför tvångshämtas aldrig frånvarande pappor för barnets skull?

Hon fortsätter:
Nåja. Inte svenska pappors våld i alla fall. Svenska pappor går ut med tvätten, byter blöjor, bakar surdegsbröd och tar halva ansvaret i äkta jämställdhetsanda, eller hur? Svenska pappor tar inte strypgrepp, slår med knuten näve och spottar i ansiktet. Svenska pappor kastar inte tomma glasflaskor mot sin dotters huvud. Svenska pappor våldtar inte sina döttrar.
Men i verkligheten? I verkligheten ringer en liten tjej med en röst som skär sig för att hon är rädd för att tillbringa hela helgen hos pappa. Men hon vet att om hon inte åker måste mamman betala en straffavgift. Den är anpassad efter hushållets inkomst och det är meningen att det ska kännas. Hon vet att ifall hon inte åker kan en polisbil komma och hämta henne. Hon vet att ifall hon inte åker kan mamman förlora vårdnaden på grund av ”umgängessabotage” eller ”samarbetssvårigheter”.
Pappor har ingen rätt till sina barn. Inte mammor heller. De enda som ska ha rättigheter är barnen. Vilka andra våldsutsatta skulle vi tvinga att regelbundet träffa, leva och växa upp med sina förövare?
 
Har ett antal sådana ärenden jag me´. Tex mamman som förlorar vårdnaden till sin tidigare sambo som förgripit sig på flickan därför att släkt som vet och sett inte vill vittna. sittande i en rävsax för att hon i panik över att förlora barnet lät "exet" ha umgängen men då var hon ju inte tillräckligt oroad och lät hon bli att skicka tösen så anklagades hon för umgängessabotage. Hon stack tillsist med flickan och då förlorade hon henne till den som förgriper sig på henne och hon själv har fått umgängesbegränsning med övervakning.  Flickan går i lågstadiet.

Ny satsning


Skrev ju om organisationer och saknar granskning. Ingen vill riktigt tro mig.
Hittade en organisation som tar betalat mer än de bör. t.o.m. för vård av döda http://www.dn.se/nyheter/sverige/tog-betalt-for-vard-av-avliden
Organisationer som drivs som aktiebolag finns ingen granskningsinstans som avsvarar för. Det finns ingenstans att anmäla och ingen instans som har hand om ansvaret. Ja vart vänder man sig i såfall om de tar betalt för tjänser de inte utför eftersom personen i fråga är död?

Nu gör man ytterligare en satsning på utsatta barn http://www.skl.se/press/pressmeddelanden/stor-satsning-pa-barnets-rattigheter man skall stärka barns rättigheter. Barnombudsmannen skall pejla av barns röster. Han börjar med Botkyrkan sedan Västerås och Gävle. De skall gå igeom 50 kommuner Uppdraget är att
att sprida och kommunicera regeringens strategi för att stärka barnets rättigheter inom alla verksamheter på kommunal och statlig nivå.

 Förvaltning efter förvaltning får kritk. Nu är det Kil
http://www.vf.se/nyheter/kil/kil-maste-ratta-till-brister-vid-socialnamnden#.UJwJoL30Vxw.email

De valde att lyssna mer på en klients föräldrar än på henne själv. Undrar hur många gånger det är så eller som jag förstått vanligare att man bara lyssnar på den ena parten utan att ta in det som stödjer den andra. På de vuxna men inte barnen.

 Sedan hittade jag en artikel om en tjej som bara fick tre veckor på sig att visa att hon var mamma. http://op.se/lanet/1.4836295-annas-nyfodda-bebis-togs-av-socialtjansten-efter-tre-veckor
En läkare anmäler
http://op.se/lanet/1.4836302-lakare-anmaler-ankaret

Ankaret är en organisation som utreder och kommer med rekomendationer åt kommunen. undrar om de också är aktiebolag...
http://www.ostersund.se/stodomsorgvard/socialtjanst/familjen/barnfamiljehemankaret.4.456b7061190a710e4580009410.html
de har iallfall tagit barnet. Jag skulle vilja påstå att som nybliven mamma är de flesta osäkra efter bara tre veckor.

fredag 9 november 2012

Ingen ansvarar för grankning av Aktiebolag

Fick häromdagen veta något som gjorde mig mer än fundersam.
Talade med en tjej som råkat ila ut.
Hon hade i en vårdnadstvist tvingats in på ett utredningshem. Där togs telefon, dator ifrån henne och hon tvingades skriva på papper på en massa saker under hot att annars skulle de minsann se till att hon förlorade sitt barn.

De gjorde utredningar och kom fram till en massa saker men då de sedan talade med hennes tidigare man som inte ens hade vårdnaden ändrade man vad man kommit fram till.
De hade möten och då hon kom förberedd och kunde svara ändrades plötsligt mötets inriktning.
personalen hade möten och på dem bestämdes vilken handläggares åsikt man skulle följa eller förespråka. Ho berättade så mycket att jag inte kan skriva ner det här.
Då hon kom därifrån anmälde hon. Först till JO hon fick avslag.
Då anmälde hon till socialstyrelsen. Hon fick återigen avslag och det är orsaken till avslaget som får mig att reagera.

Socialstyrelsen har nämligen inte tillsynsansvaret för organisationer som drivs som aktiebolag.
Jag trodde först inte att det var sant.
Fick ringa runt lite omen fick det bekräftat. Det verkar inte vara någon som har tillsynsansvaret över en organisation som bedrivs som aktiebolag.
en del kommuner har till och med av den anledningen en polecy att man inte placerar barn på sådana institutioner eftersom de då förlorar insynen och det inte finns någon tillsyn.
en högst utbildad kvinna skrev:

När jag skrev min magisteruppsats mejlade jag Socialstyrelsen för att få veta hur många privata organisationer det finns inom familjehemsvården, det kunde de inte svara på för man behöver inte söka tillstånd för att öppna en privat "Familjehemsvårds organisation" det finns därmed inget register och ingen kvalitetssäkring. En privat organisation kostar kommunen runt 60 000 - 70 000 kr/mån för en (1) placering. Men det finns ingen garanti att vården blir bra, det finns både bra och dåliga privata organsiationer och enligt mig är det oerhört konstigt att det inte finns någon slags kvaltetssäkring för socialnämnden har fortfarande allt ansvar för det placerade barnet..... Hur vågar de???


En handläggare svarade:

Granskning hänger väl ihop med tillståndsplikten. Detta är ett utdrag ur "riktlinjer för tillståndsprövning av enskild verksamhet" "Paraplyorganisationer t.ex. konsulentstödd familjehemsverksamhet, är inte tillståndspliktiga. Handledning och stöd till
familjehemmen, administration m.m. föranleder inte att tillstånd krävs. Om paraplyorganisationentillståndspliktig."
 


Ja så kanske det är men det är lika galet. Man skall inte kunna bedriva vård av barn eller vuxna utan att någon skall kunna gå in och granska hur det går till. Utan att någon har ansvaret. Utan att man skall kunna anmäla till någon om det går fel.

Just det ärendet gäller en organisation och jag har 5 berättelser från andra som råkat lika illa ut som hon av samma organisation. Dags att släppa det till press och låta någon gräva lite....

torsdag 8 november 2012

Avkriminalisera incest?

Man brukar säga att man aldrig slutar förvånas
I Danmark är det en jurist som vill avkriminalisera incest. 
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article15731265.ab 
Han tycker inte att det borde vara kriminellt att ha sex mellan far och dotter, så länge som båda är myndiga och förhållandet är frivilligt. 

Ja vad säger man.... ingenting för det är så dumt.
Nästa fråga blir väl : Vad är frivilligt? Att inte skrika eller flytta. 
Minns med fasa Fritzlfallet var ett rättsfall i Österrike. Där Elisabeth Fritzl, en österrikisk kvinna född 1966 i april 2008 talade om att hon hade fängslats, utnyttjats sexuellt och misshandlats av sin far, Josef Fritzl, mellan 1984 och 2008. Han höll henne i en ljudisolerad källare under familjens hus i 24 år, där födde hon totalt sju barn, med sin egen far. Tre av barnen fick stanna i källaren med sin mamma.De andra tre barnen blev adopterade av Josef och hans fru Rosemarie. Ett av barnen dog som spädbarn. 


onsdag 7 november 2012

Demonstration

I morgon Torsdag kl 17.00 är det UNICEF parad för Barnkonventionen Alla som kräver att barnkonventionen ska bli lag i Sverige! NU!
Alla som är trötta på tjafset och ställer politikerna mot väggen!


De som kan är välkommna. Gå med för barnpartiet.
Gå med i den roligaste, asviktigaste, coolaste, bästa och intressantaste Paraden någonsin! 8 november 17:00 från Slussen till Riksdagshuset!
Stå upp för barnpartiet

Om ni känner någon, råkar vara i Stockholm eller bor där kom till Slussen.

Utredningar

Då är artikeln i aftonbladet utlagd i nätbilagan men bara i plus. Bilden syns  inte artikeln.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15730091.ab?teaser=true

Socialstyrelsen har visst gjort en utredning runt dödligt våld av barn. den skulle komma med förslag på hur det skulle hindras. Men utredningen innehåller visst stora brister och underlagen är för dåliga. det får iallafall hård kritik.
http://www.dagensjuridik.se/2012/11/skarp-kritik-mot-socialstyrelsens-utredningar
Statskontorets granskning visar att Socialstyrelsen lägger större fokus på att samla in material än på att analysera resultatet i sitt utredningsarbete. Detta resulterar enligt Statskontoret i att rapporternas innehåll och slutsatser blir alltför generella för att vara användbara för regeringen, kommuner och andra myndigheter.
Enligt Statskontoret har Socialstyrelsen har inte heller gjort några särskilda insatser för att sprida kunskapen om analysresultatet.

Statskontoret menar att uppdraget behöver vidgas för att få ett bredare underlag. De fall Socialstyrelsen har utrett är av olika karaktär och det blir därmed svårt att dra generella slutsatser.
För att analyserna ska bli användbara i den praktiska verksamheten är det nödvändigt att undersöka fler fall och omfatta andra situationer än där barn har avlidit - till exempel fall där barn har skadats med anledning av brott.
 
Även sammanbrotts utredningen som de fick efter vad som hände oss har brister som jag ser det. De har bara frågat handläggarna på socialen om varför barn omplaceras. Och de har ju skäl.
Även i vårt ärende hade de ju skäl. Sedan att skälen inte byggde på sanning eller behov eller utredning är en annan sak. Nu får det stå emotsagt.
Jag har påpekat det.

De tar även upp fosterpappan som förgripit sig på ett par små barn. http://www.dagensjuridik.se/2012/11/61-arig-jourhemspappa-atalas-grova-valdtakter-mot-barn
Jag har inte ord för vad jag känner där. Kastrering utan bedövning är väl snällt känns det som...

Jag var på ett föredrag för många år sedan med en som forskat runt incest. Hon sa att i 99,9 av fallen hade förövaren själv utsatts. Det kan vara en förklaring men är ingen ursäkt.

Han har förstört ett par barns liv. De var satta i hans vård och han utnyttjade situationen. Frågan är, eftersom han jobbat som familjehem i 20 år, om någon annan råkat illa ut. Så tragiskt.
För att få högre status måste vi som familjehem även inse, erkänna att det finns familjehem som inte borde vara familjehem. vi måste jobba för att få bort dem. Mer tid måste läggas på att utreda, besöka och hitta dem. Allt för att förhindra att barn far illa. Just i det fallet så var nog risken att barnen hade mått bättre hemma där man ansåg att de inte kunde bo utan satte ett LVU än just där man placerade dem.

tisdag 6 november 2012

Aftonbladet idag

Då var det med en artikel i aftonbladet i dag. Sidan 16 Artikeln handlar om vad som hände efter uppdrag gransknings program. Tyvärr är det inte bara för oss som det inte fått någon effekt tyvärr. Man har annars lätt en övertro på att om media lyfter så händer det något. Som sagt det är inte alltid så.
Artikeln ligger inte i nätbilagan än så jag scannar in den och lägger ut senare i kväll då jag kommer hem.


Fick en länk till en artikel på newsmill
http://www.newsmill.se/node/47602
Den handlar om Töreboda ärendet med de två flickorna som var med på kalla fakta.   Skribenten Anne skriver om att det inte bara är hedersrelaterat utan tittar utifrån barnskyddsutredningen och den propossision som ligger nu och vilka brister hon hittat i den. Mycket läsvärd.

måndag 5 november 2012

Barn som inte blir trodda

Måndagar är min värsta dag.
Hinner inget tycker jag. Nästan varenda timme är bokad.
Fick en länk för ett tag sedan som jag sparat på tills det passade.
http://www.d-intl.com/sv/articles/sweden/2012-10-25/svensk-flicka-i-feminismens-klor
Ett ärende runt en flicka som inte blir trodd.
Vid 11 års ålder blir hon bortrövad från sitt hem och tvingas sitta inlåst i tre långa år. Bakom kidnappningen står de sociala myndigheterna, som agerar på uppdrag av hennes mamma.

Efter många års propaganda från feministgrupper har socialtjänsterna runt om i Sverige bilden klar för sig: ”Incestövergrepp begås av pappor, mammor försöker alltid skydda sina barn.”
Så när flickan och hennes bror för sju år sedan avslöjade att deras mamma utsatt dem för såväl misshandel som sexuella övergrepp, blev de inte trodda. Föräldrarna var vid det laget skilda och syskonen hade bott hos sin pappa i många år eftersom BUP (Barn- och Ungdomspsykiatrin) anmält att de for illa hos mamman. Men i stället för att polisanmäla mamman, lierade sig Socialtjänsten i Filipstad med henne och utgick från att barnen indoktrinerats av pappan. De förutsatte att mammor aldrig utsätter sina barn för incest och vägrade tro syskonen.
Hon och henns bror rymmer. Socialen jagar dem.
Efter tre år på rymmen vädjar den snart myndiga flickan till kammarrätten:
– Sätt stopp för den eviga mardröm jag hamnat i!
Läs hennes berättelse.
http://www.d-intl.com/sv/articles/sweden/2012-10-25/svensk-flicka-i-feminismens-klor
JO har kritiserat och LVU har hävts men ändå ger sig inte socialen i det här fallet.
Texten avslutas med en fakta ruta:
2005 polisanmälde en 10-årig flicka och hennes 13-årige bror sin mamma för misshandel och sexuella övergrepp. Trots två polisanmälningar har mamman aldrig ställts inför rätta, tvärtom har såväl Socialtjänst som polis och åklagare struntat i barnens vittnesmål. Det behandlingshem där de placerades hade som sitt uttalade mål att få barnen att "förstå" att det de berättat om mammans övergrepp var "osant". Syskonen menar att myndigheterna har förstört deras liv och anklagar Socialtjänsten för att ha hemligstämplat det material som visar att de talar sanning.
 

Som sagt man slutar aldrig förvånas över hur barn i Sverige behandlas. Barnperspektivet och det där att barn skall komma till tals är bara fina ord på ett papper. 

söndag 4 november 2012

Press igen

Där man i press igen Borås tidning
Orsaken är lika tragisk som vanligt.
Chefen säger att barnen säger att de inte vill träffa oss. Samma barn som för tio veckor sedan talade om att de ville stanna, ville sova här och ville flytta hem. Att det gick för långt emellan skulle nu plötsligt inte vilja träffa oss. Det kan ingen få mig att tro på. 

lördag 3 november 2012

Fortsatt behov...

Sitter och lyssnar på ett radio inslag om en pojke som bott i ett garage med sin mamma.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/110809?programid=787
Det är så tragiskt. Och det är Sverige.
De har sökt bostad sedan -06 dvs 6 år. De får inte lägenhet för att de inte har pengar och får inte pengar för att de inte har något kontrakt.
Barnbidraget lägger pojken undan, de sparas för att han vill att mamman skall kunna laga sina tänder. De letar mat i soporna bakom affärer. De har fått permanent uppehållstillstånd och skall bo här. Soc hade erbjudit två alternativ antingen flytta ifrån kommunen där pojken har allt. Eller rättare sagt det enda han har skola och kompisar och sin hockey. Hockey han bara kan spara för att en bekant betalar avgiften. Det andra alternativet var ett patienthotell. Där får man bara bo ett tag.
Det enda han längtar efter är en egen säng ett skrivbord han kan sitta vid och göa läxor och så att få fortsätta med hockeyn i soitt lag där han spelat i 6 år. inga stora krav. Inte orimliga på något sätt.

Hittar ett annat i serien om barnen bakom siffrorna. Ett om barnfattigdom.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=787&artikel=5100130
För barnen i dessa familjer kan det till exempel innebära att inte kunna följa med på skolutflykter, gå till simhallen, vara med i musikskolan eller gå på bio med kompisar.
- Semesterresor, nintendospel och bil är inte något för oss, säger Noa Nordström.
- Vissa har saker, andra har inte saker.
 
Att det tar så lång tid. Att man kan behandla barn/barnfamiljer så här.

Sedan fick jag en länk till en artikel
http://www.dagensjuridik.se/2012/11/valdsbejakande-islamism-var-inte-socialt-nedbrytande-beteende-hos-16-arig-pojke
en pojke på 16 år runt vilken socialnämnden sagt:
Nämnden hävdade bland annat att pojken under långa perioder vistats i Sverige utan vårdnadshavare och under denna tid bott och umgåtts med äldre bekanta som hade en kriminell bakgrund och anammat en våldsbejakande tolkning av islam.
Pojken hade dessutom under en resa till Mellanöstern vistats i olämpligt sällskap och gripits för bland annat illegal inresa. En förundersökning inleddes senare om att han skulle ha blivit utsatt för misstänkt människohandel för krigstjänst.
Utöver detta hade pojken inte haft någon skolgång eller någon annan form av ordnad sysselsättning under de senaste två åren.
 
Domstol beslutade om LVU men  det överklagades och
Kammarrätten kommer därför fram till att pojkens vårdnadshavare brister i omsorgen på ett sådant sätt att det finns en påtaglig risk för att hans hälsa eller utveckling skadas. Förvaltningsrättens beslut ska därför stå fast i den delen.
Kammarrätten slår dock fast att det inte har framkommit att pojken uppvisar ett socialt nedbrytande beteende. Domstolen upphäver därför förvaltningsrättens dom när det gäller att LVU-vården skulle grunda sig på att pojken uppvisat ett sådant beteende.
 Att man kan göra så olika bedömningar. Tolka så olika.

fredag 2 november 2012

Reaktioner

Visst finns det familjehem som inte borde bli familjehem.
 http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1115289-fosterforaldrar-laste-in-tio-aring?ref=fb I dagarna har det rapporterats om en 10 årig flicka som man låst in och en granne tillsist hörde och anmälde. Flickan är nu flyttad.

Reaktionerna uteblev inte efter kalla faktas rapportering.
I radion i morses talade de om att en man anmäler nu Töreboda till JO. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5332842 Är tyvärr inte så säker på att de tar upp det eftersom det redan är anmält till socialstyrelsen och de inte granskar samma sak i två myndigheter samtidigt.

Enhetschefen som var inspelad har tagits ur tjänst. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5332315 Hon har fått hot. Jag anser att hon skall sparkas. Det handlar   nämligen inte om dålig kompetens eller att ha en dålig dag som hon påstod. Inte heller om dålig utbildning. Här handlar det om mäniskosyn och den är inte OK för en person i hennes posision.

Nu startar ett samarbete mellan Polis, socialen och skola för att försöka snabbt kunna hjälpa unga på glid. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5332500 De får isåfall skriva på ett papper att sekretessen mellan de olika myndigheterna bryts för att de skall kunna samarbeta  för att hitta lösningar och stötta den enskilde på ett bra sätt. Kan bli bra.

Angående den man som överklagat domen att han skulle ha utsatt sitt barn för skakvåld har han nu satts på fri fot. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5331904 det säger de lärde tyder på att han kommer få resning och det ser ut som att han kommer att frikännas. Grattis Malin och Jörgen som kämpat så hårt för att "de  nya rönen" som man kallar det skulle bli allmän kännedom. Den kvinna som forskat i detta och som vittnade i deras rättegång så att det upptäcktes att de anklagats felaktigt har ju varit här och media hör nu av sig till dem.

Då man surfar runt hittar man andra dumheter.
På Öland får barn till asylsökande inte äta i skolan utan får gå hem och åta. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5332661  de får ju redan bidrag så då behöver kommunen inte stå för det menar  utbildningschefen. Men vanliga Svenssons får ju också bidrag. Barnbidrag.

Barn far illa överallt. I Ryssland har man sprängt en liga som sålt bebisar. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5332580

Väl mött nu skall jag träffa styrelsen för barnpartiet. www.barnpartiet.se gå in och bli med så vi blir så många att vi kan påverka mycket.

torsdag 1 november 2012

Kalla fakta igår

Gissar att många med mig såg Kalla fakta igår kväll.
http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2235757
Ja vad säger man...

Det var debatt program i morses
I skrivandets stund ligger inte själva klippet ute men ni hittar det här
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon
och man hade bjudit in Nyamko Sabuni man vill nämligen ha det till ett diskrimineringsärende.
Skulle man se det som ett diskriminerings problem så skall det anmälas till DO vilket jag i och för sig hoppas att tjejerna själva gör.
Men det är det inte vilket även visar sig av att Töreboda anmäler sig själva till socialstyrelsen.
Anmälan kommer nu att ta mellan 6 månader upp till ett år innan de har utrett klart. och jag tvivlar på att det blir några konsekvenser där heller. Gissar att det blir massor av kritik men sedan bara smäll på fingrarna med en uppmaning att aldrig göra om det.

De tog även upp  det hela på nyheterna. Där var det med klipp ifrån diskussionen efter kalla fakta.
http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2235828 0,44 Det avslutades med en kommentar av Magnus Lindgren generalsekreterare i tryggare Sverige. Han satte fingern på hela problemet med sin avslutnings kommentar.
Han säger att det ytterst handlar om att beslut om liv och död lägg på och tas utifrån handläggares magkänsla och det är inget bra.

Det är ju vad jag sagt i snart tre år. Handläggare har för mycket makt. Beslut som kan betyda att man raserar en hel familj. Fråntas sina barn eller barn förlorar sina föräldrar läggs i enskilda handläggares händer och de har inget personligt ansvar för det.
Handläggar ansvaret måste tillbaka. Dålig kompetens eftersom utbildningen inte innehåller det den bör och det inte ens är obligatorisk närvaroplikt är en av de största problemen.

För de som vill se diskussionsprogrammet efteråt http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2235757