Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

lördag 13 juli 2013

Barn i vårdnadstvister

Barn far även illa i många sammanhang inte bara för att de omhändertas.utan även i vårdnadstvister.
En skribent skriver: http://www.newsmill.se/node/31070
I Svergie är det nästan en fördel om man vill ha ensam vårdnad att bråka.
Idag underlättar en konflikt mellan föräldrarna endera parten att erhålla ensam vårdnad. Detta är givetvis alla familjerättsadvokater medvetna om och de mindre seriösa gör allt för att elda på konflikten istället för att förmildra den. Tankarna på barnens bästa har sedan länge förpassats ut i periferin av allt för många föräldrar och familjerättsadvokater.
I Södertörns Tingsrätt hålls i denna vecka en muntlig förberedelse i vårdnadstvisten där ena parten är pappan som utlöste krigsrubriker på löpsedlarna sedan han avvikit från ett bevakat umgänge på Junibacken i Stockholm i oktober i år. Detta är en av tusentals vårdnadstvister där föräldrar inte lyckas komma överens om hur de på bästa sätt skall ta hand om sina barn utan som istället avgörs i svenska domstolar. Vårdnadstvister är idag en mångmiljonindustri, där fulast vinner.
En annan skriver om att de som tar hjälp ofta hamnar i underläge.
http://www.newsmill.se/artikel/2013/06/05/f-r-lder-som-ber-om-hj-lp-f-r-nackdel-i-v-rdnadstvist
Jag möter för många människor i mitt dagliga arbete som familjerättsjurist som känner sig dåligt bemötta och kränkta av socialtjänsten. Det handlar om människor som sökt hjälp för att de haft insikt om sitt hjälpbehov men som istället hamnat i en sämre sits än före ansökan till socialtjänsten. Det här problemet blir extra tydligt och problematiskt om det parallellt med socialtjänstens utredning samtidigt uppkommer en vårdnadstvist. Även i en vårdnadstvist blir socialtjänsten en extremt viktig aktör och föräldrarna i en vårdnadstvist blir till stor del beroende av socialtjänstens bedömningar.

En jurist går så långt att hon menar att domstolar inte är rätt forum för vårdnadstvister
http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/29/domstolar-r-fel-forum-f-r-v-rdnadstvister
I domstolen ses föräldrarnas konflikt som en intressekonflikt där utgångspunkten är två lämpliga föräldrar som har ett barn som är en resurs som inte räcker till båda. Många gånger handlar det dock om en annan typ av konflikt där bakomliggande faktorer gör samarbete omöjligt. Den sedan 1998 utökande användning av gemensam vårdnad medför att de flesta konflikterna ses som intressekonflikter där utgångspunkten är en konflikt mellan två lämpliga föräldrar. Denna utgångspunkt är ett hinder i de fall där en förälder kämpar för att skydda barnet eller sig själv mot en annan förälder som lever på ett sätt som inte är till ett barns bästa eller där det förekommer hot, våld eller andra övergrepp.
Hon talar om de ärende där det finns våld och misshandel bakom. Att det då blir problem om man utgår ifrån att alla vårdnadstvister är mellan två väl fungerande föräldrar.
Och barnen då är det inte dem det handlar om? De som far mest illa?

I press idag har en mamma dödats igen. Hon låg i en vårdnandstvist och pappan dödade henne.
http://www.expressen.se/nyheter/eva-marree-27-dodad--expojkvannen-gripen/
Eva-Marree och hennes fyra år äldre expojkvän hade stridit om vårdnaden för parets två barn i flera år. I tingsrätten hade hårda anklagelser och beskyllningar riktats från båda håll, bland annat om Eva-Marrees tidigare bakgrund.
Hon hade tidigare arbetat med striptease.
Det senaste beslutet i tingsrätten blev ett dråpslag för den 27-åriga Västeråstjejen som drömde om att i framtiden jobba för kvinnors rättigheter och funderade på att läsa psykologi.
Expojkvännen fick ensam vårdnad om barnen i mars i år, men Eva-Marree såg en ljusning på konflikten när hovrätten meddelade prövningstillstånd.

Hade delad vårdnad

Förhandlingarna skulle börja i höst. – Hon gick inte ner sig när det kom motgångar. Då engagerade hon sig i stället i saker. Hon åkte till USA och deltog i demonstrationer med ett nätverk hon var aktiv i, säger Eva-Marrees mamma Zenitha till Expressen.
Trots att paret i dagsläget alltså hade delad vårdnad var det sällan som Eva-Marree fick träffa barnen för expojkvännen.

"Höll barnen ifrån henne"

– Han var besatt av att ha kontroll. Han höll barnen undan från henne, säger Zenitha.
Hon beskriver den 31-årige mordmisstänkte mannen som aggressiv och fast besluten att sabotera allt umgänge mellan mamman och barnen.
– Han stod utanför hennes lägenhet och spionerade. Han kollade registreringsnummer på bilplåtarna för att undersöka om någon av dem var där för att besöka Eva-Marree, säger Zenitha.

Träffade sonen i tisdags

I tisdags var första gången på ett och ett halvt år som Eva-Marree fick träffa sin son.
– Hon bubblade av glädje, säger Zenitha.
Och i går var det planerat att Eva-Marree åter skulle få träffa ett av barnen i ett möte tillsammans med en person med uppdrag av socialtjänsten.
 
Även i aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17123346.ab
Det var vid elvatiden i går förmiddags som polisen larmades till ett behandlingshem på Tråddragargatan i Västerås. På plats fann de Zenitha Smith Westbergs dotter, 27-åriga Eva-Marree, och en annan person, en socialassistent, svårt knivskurna.

Såg fram emot att träffa sonen

Eva-Marree Kullander Smith och den 31-årige ex-pojkvännen skulle träffas på hemmet för ett övervakat besök. De har två gemensamma barn, en femårig dotter och en fyraårig son. Eva-Marree skulle på torsdagsförmiddagen få träffa sin son.
– Eva var så glad för att hon skulle få träffa sin pojke och såg fram emot det mycket. Hon hade nyligen förändrat sitt liv och hade planer på att börja plugga sociologi eller psykologi, berättar hennes mamma.
Men Eva-Marree hann inte träffa sin son den dagen. I stället blev hon knivhuggen till döds. Barnets pappa misstänks för mordet, en man som hon var rädd för och tidigare känt sig hotad av.
– Sån tur var så befann sig (den fyraårige pojkens namn) i ett annat rum när det hände.

Lång vårdnadstvist

Paret har en lång och infekterad vårdnadstvist bakom sig.
– De gick i genom flera rättegångar och överklaganden. Pappan fick till slut vårdnaden om bägge barnen. Då brakade hela hennes värld samman, säger Zenitha Smith Westberg.
Hon hävdar att Västerås kommun har ett stort ansvar när det gäller hennes dotters död.
– De hade lovat att de skulle hämta henne på torsdagsmorgonen men det gjorde de inte, i stället fick hon ta bussen och där träffade hon sitt ex. Jag tror att han började bråka med henne redan på bussen. Polisen har sagt att de ska leta efter vittnen från bussresan.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar